Сега е моментът хората да закупуват жилище с ипотечен кредит поради две причини: първо, лихвите са много ниски и второ, цените на недвижимите имоти са много ниски, коментира Милка Тодорова, директор дирекция „Банкиране на дребно“ .

Това прави моментът изключително подходящ за покупка на имот за ползване, независимо дали за създаване на нов дом, да се разшири имот или да се направи основен ремонт на жилището, допълва Тодорова.

Когато се тегли сума за повече от седем години, има смисъл да се тегли ипотечен кредит, тъй като вноската е по-ниска и лихвата е по-изгодна в сравнение с останалите кредитни алтернативи.

Ако става въпрос за ново жилище, смятаме, че в момента лихвите и цените са подходящи да се направи тази стъпка, коментира специалистът.

Клиентите понякога се страхуват и имат резерви от ползването на ипотечни кредити, поради това ние създадохме нов продукт, който да съчетава в себе си всички най-важни аспекти и да предлагат най-доброто решение. Целта е клиентът да не се страхува и да се чувства комфортно, и когато има нужда от пари, да ползва ипотечен кредит.

Какво търсят хората? На първо място стабилност и сигурност. Клиентите трябва да са спокойни, че когато ползват ипотечен кредит, нещата няма да се променят. Затова банката предлага седем процента фиксирана лихва за първите седем години.

Това дава стабилност и намалява опасенията, че нещо ще се промени. След седмата година лихвата става плаваща, като в момента тя е при ниво от 7.8%, но не се знае как ще стоят нещата след този период, като лихвите могат да са дори по-ниски.

Свободата да се погаси кредитът без никакви санкции при наличието на свободен ресурс, е друго търсено изискване от клиентите. Банката предлага възможност да се погаси кредитът без наказателни такси и санкции, дори и при рефинансиране от друга банка.

Другото, което се предлага, е независимост от работодателя, защото няма изисквания за превод на работната заплата. Много често клиентите не могат да убедят работодателите си да им превеждат заплатите в определена банка.

Кредитът да е при добри условия – ниска лихва и разходи, са едно от основните изисквания на клиентите. Отделно, за лоялните клиенти, които получават заплатата си в банката, има специално предложение с по-ниски лихви.

Притесненията за промяната на доходите и наличието на затруднения са друг основен аспект от тревогите на клиентите. Всички търсят да бъдат защитени при проблеми с доходите. Една година гратисен период се предлагат за всеки 5 години от кредита, и то не еднократно, а няколко пъти през живота на кредита.

Предлага се опция гратисен период по лихва и главница. Ако желае да се възползва от тази опция, цената е половин процент по-висока лихва.

Друго, което банката оценява, е редовността и коректността на кредитополучателите. Всеки клиент, който една година е изряден и плаща вноските си навреме, може да получи кешбек – един процент от лихвата. Така се стимулират клиентите, които си плащат съгласно погасителния план.

Свободен кредит е продукт, който отразява всички притеснения и дава всякакви механизми клиентът да се чувства комфортно, сигурно и стабилно.