Някои големи гръцки банки може да се наложи да бъдат затворени и придобити от по-големи конкуренти като част от преструктурирането на сектора, което би последвало евентуалното спасяване на страната, информира Reuters, позовавайки се на свои източници от ЕС.

Европейските лидери ще се срещнат в неделя в последен опит за сключване на споразумение с Гърция след месеци на язвителни преговори, които доведоха страната на крачка от напускане на еврозоната.

Независимо от това дали гръцкото правителство ще получи свежи средства или не, някои гръцки банки, пострадали от политическия и икономическия безпорядък, може да се наложи да бъдат затворени и да се слеят с по-големи техни конкуренти, според източниците на Reuters, които са пожелали анонимност.

Вижте още: Обезпокоени гърци купуват компютри Mac и конзоли PlayStation

Според единият от тези източници от четирите най-големи гръцки банки - National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus и Alpha Bank, може да останат само две, мярка, която без съмнение ще срещне сериозна съпротива от страна на Атина.

Втори източник е заявил, че макар сливанията на банки да са необходими, това може да се случи в дългосрочен план.

"Гръцката икономика е в разруха. Това означава, че банките имат нужда от рестартиране," казва първият източник, добавяйки, че се налагат спешни действия, след евентуалното спасяване на Атина. "Кипър може да послужи за модел за подражание."

Гръцката финансова система е в основата на настоящата криза с изтичането на депозити на фона на влошаващите се отношения между правителството на Алексис Ципрас и пкредиторите.

След като Атина изпадна в дефолт по дълга си към МВФ миналия месец, ЕЦБ замрази спешното финансиране за местните банки, което удължи временното им затваряне и наложеният дневен лимит на тегленията от 60.

Решението на гръцките гласоподаватели да отхвърлят условията на международните кредитори накара ЕЦБ да остави ограничението, което означава, че гръцките банки скоро ще свършат парите.

Дори и ако непосредствените проблеми с ликвидността бъдат разрешени, всякакво евентуално преструктуриране на сектора ще изисква първо бърза рекапитализация на най-големите гръцки банки, защото увеличаващите се лоши кредити и експозицията гръцките държавни облигации, означава, че са застрашени от изпадане в неплатежоспособност.

Евентуални срокове и точен план за това преструктуриране могат да бъдат финализирани след рекапитализацията на банките.

Подобни действия биха срещнали сериозна политическа съпротива от страна на Атина, където Ципрас обеща да 'възстанови банковата система, която отново да заработи'. Със сливанията на банки се спестяват пари, но се губят работни места, което ги прави непопулярни.

Вижте още: Бизнесмен ще плаща пенсията на разплакания гръцки пенсионер

Евентуални затваряния на банки, които биха били ръководени основно от гръцките власти под контрола на ЕЦБ, не биха засегнали клиентите и депозитите им, тъй като те просто ще бъдат прехвърлени към новия собственик на съответната банка.

От четирите големи гръцки банки National Bank of Greece, Eurobank и Piraeus не покриха стрес тестовете на ЕЦБ през миналата година, когато плановете им за преструктуриране не бяха взети предвид.

Единствено Alpha Bank премина успешно проверките за доброто си състояние.

Преструктурирането може да стане по подобие на това в Кипър, където една от двете основни банки беше затворена като част от процедурата по спасяването им, и на Ирландия, където три банки бяха или затворени или се сляха със свои конкуренти.

Според гръцки банкер обаче, който признава, че ЕЦБ може да започне нови стрес тестове и "да стартира отново процеса по рекапитализация и преструктуриране", евентуални сливания биха намалили конкурентоспособността.

"Ако аргументът е намаляване на разходите и това дали в Гърция има прекалено много банки, с четирима големи играчи в момента има някакво подобие на конкуренция," казва той. "С двама играчи конкуренцията ще бъде намалена още повече."