Щатската програма, която имаше за цел да спаси изпадналите в затруднение банки в разгара на финансовата криза, засега носи печалба на правителството, информира Reuters, позовавайки се на доклад на инвестиционната банка Keefe, Bruyette & Woods.

Програмата за изкупуване капитал, която е част от по-голямата програма TARP на стойност 700 млрд. долара, е донесла средна доходност от 10% на инвестициите в 61 банки, които са върнали изцяло получената държавна помощ, се казва в доклада.

"Ясно е, че освен ако икономиката не се срине, банковата част на TARP ще бъде печеливша," казва Фред Кенън, банков анализатор в Keefe, Bruyette & Woods.

Около 137 млрд. долара, или две трети от първоначалната правителствена инвестиция, са били изплатени обратно, като остава да бъдат върнати 65 млрд. долара остава, се казва в доклада.

Често спорната програма инжектира средства на данъкоплатците в 707 банки в САЩ в опит да подкрепи финансовата система в разгара на кризата през 2008 и 2009 г.

Проучването на KBW показва, че Министерството на финансите на САЩ е получило 13 млрд. долара приходи и е отчело 2.3 млрд. долара загуба по програмата досега.

Шест банки са донесли на правителството по над 20% възвращаемост на инвестицията, според проучването.

Повечето от големите щатски банки върнаха средствата на правителството през 2009 г. и в началото на 2010 г. Останалите участници в програмата са основно малки и регионални банки.

Кенън смята, че банковата част от TARP в крайна сметка ще донесе около 5% доходност върху първоначалната инвестиция на правителството, дори и икономиката продължи да бъде слаба.

Съгласно условията по програмата Министерството на финансите на САЩ получава тримесечни дивиденти от банките и варанти, които могат да бъдат конвертирани в обикновени акции.

Първоначално беше определено TARP да приключи на 3 октомври 2010 г., но се очаква програмата да бъде закрита по-рано като част от финансовата реформа в САЩ.

Четете Profit.bg и във Facebook