Тройно повече източени пари от банкови карти отчита полицията през последните две години. Броят на издадените в България карти е около четири милиона.

Тегленото на пари от банкомати превишава многократно директното плащане с карта и това крие повече рискове.

Поредният летен сезон с бум на кражби от банкомати, отчитат органите на реда у нас. Най-много са случаите по морските ни курорти, защото там се теглят почти всекидневно пари. Затова и банкоматите по морето са най-рискови.

Друга тревожна тенденция, която отчитат специалистите, е, че ако допреди година с картовите измами се занимават предимно групировки, сега отделни младежи с добри технически познания работят за себе си.

В такива случаи най-важното, което трябва да се направи, е да се прикрива с ръка въвеждането на ПИН кода, а най-добре е често да се променя. Има и друг вариант.

Да се абонираме за услугата SMS известяване, която обаче е платена за повечето банки. Така може да се уверим дали някой е теглил неправомерно пари от сметката ни.

Успокоението идва и от това, че новите банкови карти са осъвременени, съобщи БНТ.

Ако има съмнение за липса на пари, клиентът първо трябва да сигнализира банката издател на картата. От там са длъжни да извършат административно разследване по случая и да го уводемят.