Двойно са поскъпнали таксите за теглене от банкомат у нас през последните пет години. Част от банките са с нови тарифи и от този месец.

Причината, според анализатори, обаче е не толкова кризата и лошите кредити, а по-високите разходи за сигурността на устройствата, заради зачестилите опити за кражби и разбиване на банкомати. За драстично и масово поскъпване на банковите услуги все пак не може да се говори, успокояват експертите.

При част от банките у нас тегленето на пари от собствено устройство остава безплатно. Половината обаче са въвели такса и за тази услуга и тя варира между 10 и 30 стотинки. Ползването на чужд банкомат струва до 1 лев за транзакция.

Няколко банки са публикували нови тарифи на сайтовете си през този месец - част от тях не са променили таксите си за теглене от банкомат, при една от тях обаче има поскъпване на услугата с близо 10%.

"Зачестиха случаите на взривени банкомати и опитите да бъдат разбити и да бъдат измъкнати с въжета и т.н. и може би нуждата от по-сериозни мерки за сигурност водят до някакво оскъпяване и то да се отрази в цената на тези услуги, смята кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от БНТ.

Тарифите за всяка банка са различни, в зависимост от разходите за зареждане и поддръжка на банкоматите. Анализаторите съветват - клиентите да следят таксите, които им се налагат.

Това обаче не винаги е толкова лесно - в разписките от банкомат няма посочена тарифа за теглене, нито дали проверката на баланса по сметката се таксува:

"Моят съвет към потребителите е периодично да посещават при обслужващата ги банка и да поискат извлечение от сметката по дебитната карта - там се виждат абсолютно всички такси - за теглене за месечно обслужване - хубаво е да си следят какво се случва с картите им", съветва още Тошев..

И според анализатори, и според банковата асоциация у нас - банковият пазар у нас е достатъчно конкурентен и не би позволил необосновано поскъпване на услугите.