Гръцката банкова система е напълно защитена и банковите вложения имат гаранции срещу възможни сътресения. Това заяви днес гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости.

„Разполагаме с неограничена ликвидност и пълни задължения за рекапитализиране на банките. Това се отнася за всички европейски банки, в това число и гръцките. Няма по-защитен вложител от европейския вложител и особено гръцкия", каза Венизелос.

Същевременно гръцките банки понасят загуби от милиарди евро заради свиването на БВП и на икономическата активност на страната и заради увеличаването на лошите кредити.

Министърът на финансите обаче смята, че Гърция ще може да изпълни преразгледаните бюджетни цели за текущата година.

„Предстои да потвърдим ниво от 8.5% от БВП за бюджетен дефицит. Тази цел е напълно постижима", каза Венизелос.

Според него Гърция ще може да продължи да изплаща своите финансови задължения до средата на месец ноември без предоставянето на поредния транш от международната финансова помощ.

Венизелос подчерта, че преди получаването на транша трябва да бъдат приети всички обещани мерки за допълнително съкращаване на разходите и повишаване на данъците, както и провеждането на съкращения на служителите в публичния сектор.

Източник: Фокус