Това ли е новата любима компания на Бъфет?

1545
Това ли е новата любима компания на Бъфет?

© Pixabay.com

Един от най-великите инвеститори за всички времена Уорън Бъфет не успява да намира толкова бързо нови изгодни възможности за инвестиции на Berkshire Hathaway Inc.

Парите в брой на компанията му растат с доста по-голяма скорост и днес те вече надхвърлят 122 млрд. долара.

Финансов анализатор обаче смята, че най-голямата банка в Питсбърг е един от най-вероятните кандидати за увеличен дял на вложението на Berkshire.

Управляваната от Бъфет и Чарли Мънгър компания започна да изгражда дял в PNC Financial Services Group Inc. през миналата есен, а от началото на 2019 г. продължава да купува книжата на банката.


Днес Бъфет вече притежава 8.67 млн. акции, представляващи 1.95% от капитала на PNC. Това прави Berkshire десетия най-голям институционален инвеститор.

Към 30 юни Berkshire Hathaway е най-голям акционер в Bank of America (9.96%), Wells Fargo (9.3%) и U.S. Bancorp (8.4%).

Исторически погледнато, Бъфет харесва книжата на банките. Делът му в Wells Fargo и Bank of America е толкова голям, че е близо до границата от 10%.

Ако я премине, това ще означава повече отчети към Комисията по ценни книжа и борси, но и към Федералния резерв. Ето защо се смята, че другите банки са негов приоритет в момента.

Един съществен плюс за Бъфет е дивидентът, който плаща PNC. Наскоро той беше повишен, като по този начин дивидентната доходност на база настоящата цена е 3.6%, казва Хенри Беукема, главен изпълнителен директор на Guyasuta Investment Advisors.

Всяко тримесечие към Berkshire се връщат 1.73 млн. долара от дивиденти. Акциите на банката се представят колебливо през последните 12 месеца, като се търгуваха на цени от 108.45 до 147 долара за брой.

Вчера те затвориха на нива от 126.20 долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg