Fizz - приложението, което използват 95% от учещите в Станфорд

20576
Fizz - приложението, което използват 95% от учещите в Станфорд

© Fizz

Миналата есен Ракеш Матур остава буден до малките часове на нощта, защото чака дъщеря си да се прибере след парти в университета Станфорд. В 2:30 часа сутринта тя прекрачва прага на дома с огромна усмивка на лицето и никакво намерение да се извини или да даде обяснение. Вместо това казва: Татко, запознах се със следващия Марк Закърбърг!”, пише Tech Crunch.  

Матур не е кой да е и е напълно наясно, че не можеш да наречеш просто така един 20-годишен младеж следващият Закърбърг. Зад гърба си има 10 стартъпа и е дългогодишен инвеститор. Затова решава да направи проучване. Резултатът от него е красноречив - преди края на седмицата Матур инвестира 750 000 долара във Fizz - приложение, създадено от отпадналите от Станфорд Теди Соломон и Аштън Кофер. Малко след това се присъединява към компанията като главен изпълнителен директор. Година по-късно успява да привлече 4,5 млн. долара от инвеститори.

Днес Fizz - анонимно, предназначено само за университети социално приложение, подобно на Reddit, е набрало популярност и отвъд Станфорд. То се използва в кампуси като Райс, Илон, Дартмут, Уейк Форест, Чапман и Тулейн. Очаква се до края на следващата година да достигне до повече от 1000 кампуса.


Кой стои зад Fizz?

Целта на приложението е да смекчи изолацията в университетските кампуси. Звучи просто и обикновено, но в него има нещо, което убеди 60-годишен ветеран от Силициевата долина да се заеме с управлението му.

Историята на Fizz започва с Теди Соломон - бивш специалист по икономика. Той е бил част от т.нар. „COVID клас“ на Станфорд. Дипломира се през есента на 2020 г., което мнозина ще признаят вероятно е най-лошият момент за нетърпеливи тийнейджъри да започнат следващото си приключение.

Три съвета от две момчета, които създадоха приложение за 900 млн.долара Единият от тях напуска университета Станфорд, преследвайки идея, в която се влюбва

По време на пандемия е трудно да се завързват запознанства и да се създаде усещане за общност. Точно това се случва в Станфорд.

Стигнахме до Станфорд и се почувствахме изключително откъснати от него, казва Соломон пред TechCrunch. Той и състудентите му са поставени в неприятна ситуация. Хиляди студенти на едно място и никаква връзка между тях. Затова Соломон се заема със създаването на приложение, което да помогне на колегите му да не се чувстват толкова самотни и да им помогне да създадат приятелства.

Какво представлява Fizz?

Приложението Fizz е достъпно само за студенти. Не може да получите достъп до него, ако не учите в даден университет. В него студентите могат да публикуват анонимни текстови публикации, анкети и снимки, за които съучениците могат да гласуват “за” или “против”.

На пръв поглед Fizz изглежда като по-малко отвратителен YikYak, но Матур и Соломон казват, че Fizz е различен, защото студентите могат да се регистрират, само ако имат валиден .edu адрес за своето училище.

Метавселената изненада самия Закърбърг Тя вече излиза от траекторията, която ѝ е предписана

За да има контрол върху съдържанието, Fizz се управлява от 15 модератори за всяко учебно заведение. Те допълват стандартния скрининг на съдържание, базиран на изкуствен интелект (AI).

Успехът на приложението се дължи, по думите на Соломон, и на факта, че се модерира от хора, връстници на тези, които го използват. Те са запознати с културата на кампуса и могат да анализират природата на публикациите.

95% от приблизително 7600 студенти в Станфорд са изтеглили приложението, отбелязва Соломон. Зад този отличен показател се крие и хитра тактика, обичайна за стартъпите, насочени към студенти. Всеки, който изтегли приложението, получава безплатна поничка.

До края на учебната 2023 г. Fizz се надява да достигне до хиляда кампуса в САЩ. Създателите му са наясно, че едно толкова бързо развитие е изложено на риск от превръщане в “помийна яма”, затова управляват процеса деликатно. Сред инвеститорите във Fizz са Lightspeed, Octane и други ангели.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg