Индексът Биг Мак се смята за нагледен и убедителен пример за определяне на реалните обменни курсове на валутите на различните държави. В основата на на индекса, изготвян от сп. The Economist от 1986 г., стои паритетът на покупателната способност. Журналистите са взели един стандартен сандвич на веригата McDonald's и сравняват стойността му в различните страни.

В САЩ един Биг Мак струва 4.33 долара. Сандвичът е най-евтин в Хонконг, където цената му е 2.13 долара, т. е.хонконгският долар е обезценен на близо 60%. Нещо повече за първи път да the Economist реши да сравни данните с докризисните показатели: спрямо 2007 г. хонконгският долар е загубил около 5%.

Руската рубла и южноафриканския ранд са втората и трета най-подценена валута: съответно в Москва един Биг Мак струва 2.29 долара, а в Кейптаун – 2.36.

Най-скъпият Биг Мак е във Венецуела и струва 7.92 долара. Според индекса Биг Мак валутата на страната е надценена с цели 80%.

Второ и трето място на по скъпотия заемат Норвегия (7.06 долара) и Швейцария (6.56 долара).

Данните показват, че доларът е подценен спрямо основните световни валути и надценен спрямо валутите на развиващите се страни, коментират анализатори от блога Pragmatic capitalism. Това е нормално, като се има предвид, че високият икономически растеж пораждаше търсене на тези валути, което спря със забавянето на ръста в кризата.