Днес доларът запазва ръста си от петък на фона на празниците около Китайската нова година и Супербоул, които предопределиха слабия старт на азиатската сесия.

Доларовият индекс се търгува без промяна на ниво от 97.051 пункта, след като поскъпна с 0.6% в петък на фона на обнадеждаващите данни за неселскостопанската заетост.

Еврото се търгува на ниво от 1.1146 спрямо долара, след като отстъпи от тримесечния връх от 1.1250. Спрямо йената, щатският долар скочи до 116.920, след като преди това бе паднал до 2.5-седмично дъно от 116.285.

Доларът записа понижение от 3.6 процента спрямо щатската валута през миналата седмица, отчитайки най-големия си седмичен спад от от юли 2009 г.

Опасенията около забавящият се растеж на световната икономика и загубата на инерция от страна на щатската икономика през четвъртото тримесечие убедиха много инвеститори, че следващото вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв няма да е скоро.

Оптимистичните данни за заетостта може да върнаха известни надежди в очакванията за вдигането на лихвите, но пазарите ще имат нужда от още убеждения, смятат трейдъри.

Ръстът на долара в петък засегна сериозно суровинните валути. Австралийският долар поевтиня до под 71 щатски цента, или доста под върха от миналата седмица от 0.7242.

В Азия днес не се очакват данни, които да раздвижат пазарите. Повечето финансови центрове в региона ще бъдат затворени днес и утре заради празниците около Китайската нова година. Китайските пазари ще са затворени цялата седмицата.