Азиатските индекси се повишиха в последния работен ден на седмицата, а доларът се задържа при ниските си нива спрямо останалите основни валути, в очакване на данните за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика днес.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, добави 0.5% към стойността си, а японският Nikkei загуби 1.4%, насочвайки се към четвъртия си пореден ден на спад.

„Най-големите опасения пред японския пазар в момента са дали доларът ще продължи да поевтинява спрямо йената“, според Ютака Миура, главен технически анализатор в Mizuho Securities. „Пазарните участници не знаят как щатските акции ще реагират на данните за заетостта днес, така че са изнервени“, допълва още специалистът.

Очакванията на анализаторите са за 190 000 нови работни места през изминалия месец.

„Пазарът изглежда толкова настроен да се потвърдят очакванията, че няма да видим скоро повишение на лихвите от страна на Фед, че ще трябват доста добри данни, за да се променят нагласите за потенциално повишение през март или юни“, смята Шон Калоу, главен стратег в Westpac.

„Дори въпреки силното поевтиняване на долара през последните дни, налице е възможност за ново по-нататъшно поевтиняване на щатската валута след изнасянето на резултатите“, допълва още специалистът, цитиран от финансовото издание CNBC.

Доларовият индекс е при ниво от 96.64 пункта, след като временно спря при ниво от 96.259 - най-ниското от октомври насам.

Брентът се понижи с 0.2% днес, до ниво от 34.41 долара за барел, като е на път да приключи седмицата със загуба от 1%.

Златото се търгува близо до 3-месечния си връх, при ниво от 1 157 долара за унция с незабавна доставка.