Еврото се стабилизира днес на фона на предпазливостта около Гърция, въпреки постигнатото през миналата седмица споразумение за удължаване на дълга на страната.

Късно в петък финансовите министри от еврозоната се споразумяха за удължаване на дълговия пакет за Гърция с четири месеца след продължилите седмици преговори.

Споразумението премахна непосредствената заплаха от излизане на Гърция от еврозоната, но останаха въпросите дали краткосрочното удължаване ще доведе до сделка, която да остави Атина платежоспособна.

Поскъпването на еврото в петък бе скромно, тъй като за днес все още останаха някои неща за доуточняване.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1384 спрямо долара, след като в петък поскъпна до 1.1430 от дъното от 1.1277 като реакция на споразумението на Гърция.

Еврото запази позициите си спрямо йената на ниво от 135.54, след като в петък нарасна с 0.2%.

Днес Гърция трябва да предостави на еврогрупата списък с реформи, които планира да приложи до изтичането на заема, които трябва да бъдат одобрени от така наречената тройка, включваща Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Нещо повече, условната природа на четиримесечното удължаване остави перспективите неясни.

В края на април тройката ще реши дали Атина е спазила обещаните реформи и ще определи дали ще получи последния си финансов транш.

В същото време по-късно днес еврото може да потърси подкрепа в данните за бизнес климата на германския институт Ifo. Данните се очаква да покажат продължаващо възстановяване в най-голямата икономика в еврозоната.

Пазарните играчи ще следят и изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред Банковата комисия в Сената във вторник за евентуални индикации кога централната банка на САЩ може да започне да вдига лихвите.

Коментарите на Йелън ще привлекат допълнително внимание, след като умереният тон в протокола от последната среща на Фед понижи очакванията за ранно вдигане на лихвите.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 119.08 спрямо йената, след като отскочи от дъното от 118.30 в петък, подпомогнат от повишението на лихвите на щатските държавни облигации след споразумението за Гърция.

Доларовият индекс нарасна с 0.1% до 94.347 пункта.

Новозеландският долар губеше 0.2% до 0.7515 щатски цента. Кивито поскъпна до 0.7574 щатски цента миналата седмица.