Златото остава в центъра на инвеститорското внимание, защото липсата на фундаментални предпоставки за възстановяването на световната икономика и запазващите се рискове от дълговата криза в еврозоната поддържа търсенето на благородния метал, в качеството му на актив-убежище. Ако се съди по някои прогнози той не ще загуби блясъка си и през идната година.

Експерти от банка HSBC повишиха прогнозните цени на златото за следващата година, като сочат, че стойността на метала ще расте заради дълговата криза в еврозоната, геополитическите рискове и не на последно място заради недостатъчното алтернативни инвестиции, пише MarketWatch.

Прогнозата за 2011 г. не е завишена драстично - до 1 630 долара за тройунция, спрямо предходната цена 1 590 долара, оповестена в началото на август.

Но не така стои въпросът при очакванията за 2012 година, където цената е повишена с 25% - до 2 025 долара за тройунция, спрямо предишните 1 625 долара. Прогнозата за 2013 година е вдигната от 1 550 долара на 1 850 долара за тройунция.

„Позитивни сме в очакванията си за движението на златото, независимо от високата волатилност на този пазар и резките колебания в цената. Очакванията ни за поскъпване на метала до 2025 долара за тройунция догодина се базират на първо място на растящото безпокойство сред инвеститорите, както и на недостатъчно алтернативни и сигурни инструменти за инвестиране", отбелязва аналитикът на HSBC Джеймс Стил.

Увеличения добив на злато в отговор на поскъпването му, може да задържи „ралито", но не и да го прекъсне, смята експертът.

Дългосрочната прогноза на HSBC за цената на златото бе завишена до 1 500 долара за тройунция, от предходните 1 375 долара.

Но има и още по-блестящи прогнози. В Newmont Mining Corp., най-голямата златодобивна компания в САЩ, не изключват вероятността, цената на златото да нарасне с 36% до 2013 година, или на 2 500 долара, съобщава Bloomberg.

„Не виждам причина за промяна на тенденцията на пазара на златото през следващите поне пет години", заяви шефът на Newmont Mining Ричард О'Брайън. Лично той смята, че цената на благородния метал може да надвиши границата от 2 000 долара за тройунция през 2012 година.

Ричард О'Брайън не очаква стабилност на пазара: „Пазарът ще е обхваната от сериозни колебания. Златото ще поскъпва, но волатилността ще остане".

Спот цената на златото в Лондон намаля в четвъртък с 11.57 долара (0.6%) - до 1 808.05 долара.

Фючърсите на метала, с доставка през декември, върнаха в цената си на нюйоркската Comex, с 0.8%, до 1 811 долара за тройунция.

Златото е на път да отбележи единадесета подред година на повишение. За тази година цената на метала скочи с 29%, защото инвеститорите заложиха на благородния метал като „тих пристан", на фона на забавянето в темповете на растеж на световната икономика. Златото постави поредния си рекорд на 6 септември, когато спот цената му се повиши до близо 1 921 долара за тройунция, а декемврийските фючърси скочиха в Ню Йорк до рекордните 1 923.10 долара.

Подобен рязък скок обаче буди тревоги сред някои аналитици. Спекулативното търсене от страна на инвеститорите благоприятства образуването на „балон" на пазара на злато, след като цените счупиха всички рекорди тази година, смятат експертите от Wells Fargo Co.

„Сегашната стойност на златото допринесе за образуването на балон, който е готов да се спука", се казва в анализ на Wells Fargo от август. „Видяхме икономическите проблеми в периода на последния такъв балон и се чувстваме длъжни да предупредим за възможно повторение на ситуацията".

Джордж Сорос и Ерик Миндич, считани за най-големите играчи на пазара на злато, вече намалиха инвестициите си в злато през второ тримесечие, въпреки поскъпването на благородния метал. От друга страна, милиардерът Джон Полсън запази инвестициите си в този актив.