Търговската война между САЩ и Китай е неизбежна, прогнозира агенция Dow Jones.

Съкращаването на бюджетния дефицит - в САЩ по-скоро това става за сметка на намаляването на данъчното стимулиране, отколкото за сметка на икономически мерки - може да попречи на търговския излишък. Свиването на външнотърговския баланс на САЩ, което през предишната година съпътстваше рецесията, вече набра значителна скорост заради скока на обема на вноса и намаляване на износа.

Ръстът на дефицита на външнотърговския баланс на САЩ е свързан пряко с решението на Китай да обвърже курса на юана с долара. САЩ не могат да девалвират собствената си валута, за да намалят натрупалия се дефицит. Това може да стане само чрез по-нататъшно забавяне на икономиката на страната. Дори тогава обаче има всички основания да се предполага, че Китай ще поддържа износа на високо равнище, както по време на кризата.

В САЩ нивото на безработица достигна 10 процента, развитието на корпоративния сектор се забави, а домакинствата никак не могат да подредят бюджетите си. Освен това Вашингтон има алчен търговски партньор, който е фиксирал курса на собствената си валута. Това ще накара американското правителство да разбере, че изходът от сложната ситуация е само един - митата за китайските стоки.

Източник: БНР