Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише днес заяви, че финансовата институция ще продължи да следи инфлационните рискове много внимателно, след като днес повиши основната си лихва за първи път от близо три години, информира Bloomberg.

Паричната политика остава „приспособима", каза Трише на традиционната си месечна пресконференция във Франкфурт, след като ЕЦБ вдигна основната си лихва до 1.25%. "От съществена важност е настоящите ценови нива да не дават основа за по-голям инфлационен натиск в средносрочен план".

Инвеститорите очакват още две увеличения на лихвата до 1.75% до края на годината на фона на нарастващата инфлация и бума на германската икономика. Има риск обаче по-високите цени на кредитите да оскъпят еврото и да задълбочат дълговата криза в Европа, която принуди Португалия снощи да последва Гърция и Ирландия и да поиска спасителни средства от ЕС.

Трише също така заяви, че съветът за определяне на паричната политика на ЕЦБ не е взел решение дали днешният ход е първото от поредица вдигания на лихвата.

Днешното увеличение беше първото от юли 2008 г. Това също е първият случай от 40 години насам, в който европейската лихва нараства преди еквивалентната щатска лихва.

Основните опасения на ЕЦБ са свързани с инфлацията, която надхвърли таргета от 2% през декември и достигна 2.6% през миналия месец, което беше най-високото й ниво от повече от две години.