Обменният курс спрямо долара на черния пазар във Венецуела падна под ключово ниво вчера, след като поевтиняването на боливара се ускори на фона на хиперинфлацията и бързо свиващата се икономика на страната.

Неофициалният обменен курс на боливара падна рязко в последните седмици и вчера един долар се търгуваше срещу 300.72 боливара, според популярния сайт dolartoday.com.

Вижте още: Венецуелските проститутки печелят повече от продажба на долари

В последните няколко години стойността на валутата се срина спрямо долара до настоящото ниво от 300 боливара за долар. През 2012 г. един долар се търгуваше срещу 10 боливара, според неофициалния обменен курс.

Когато президентът Николас Мадуро встъпи в длъжност през април 2013 г., един долар се разменяше срещу 24 боливара, а през януари тази година курсът вече беше 1 към 173.

Курсът от 300.72 боливара за долар на черния пазар от вчера е близо 50 пъти по-висок от официалния, определен от социалистическото правителство на Венецуела, който е 6.3 боливара за долар.

Разчитащата на петрола си латиноамериканска държава се задушава под тежестта на управлението на наследника на Уго Чавес, хиперинфлацията и срива в цената на петрола от юни миналата година.

Вижте още: Странни неща, които се случват само във Венецуела

Според Международния валутен фонд (МВФ) икономиката на Венецуела ще се свие със 7% през 2015 г., а инфлацията ще е невероятните 96.8%.

Страната разчита на петрола, който съставлява близо 95% от износа й, според ОПЕК. Като цяло петролният и газовият сектор съставлява близо една четвърт от БВП на Венецуела.