Регулациите като позитив. Ще осинови ли ЕС американската криптоиндустрия?

1327
Регулациите като позитив. Ще осинови ли ЕС американската криптоиндустрия?

© Getty Images

Американските криптолобисти имат ново оръжие в ожесточаващата се битка с регулаторните органи на страната. И това е, че Европа иска лидерството на пазара на криптоактиви и свързаната с тях екосистема, посочва в свой материал Politico. 
 
Лидерите на индустрията все по-често правят трансатлантическата съпоставка, за да се аргументират за нуждата от по-ясни регулации, тъй като към днешна дата американските агенции прилагат въведени преди десетилетия правила за търговия и банкиране към света на криптовалутите, посочват още от изданието. Конгресът все още е далеч от момента, в който ще е готов с федерални стандарти за цифровите валути, така че регулаторните органи са принудени да използват това наследено законодателство, за да запълнят юридическата празнина. 
 
Това е в контраст с Европейския съюз (ЕС), който се подготвя да въведе нови закони, съобразени с дейността на компаниите за цифрови активи, акцентира Politico и добавя, че вече много европейски официални представители започват да представят блока като “гостоприемно място за криптопредприятията, където те могат да открият свои представителства”. 
 
"Ние ще имаме най-добрата рамка в света, в която компаниите могат да се развиват", казва пред Politico Щефан Бергер, ръководител на проекта за изработване на правилник на ЕС за криптопазара, който ще влезе в сила през втората половина на 2024 г. "Ще разполагаме с всичко, което е необходимо за един работещ пазар." 
 
Това е аргумент, който никой от американските политици не е в състояние да изтъкне - в страната все още върви политически дебат дали приемането на подобни правила подпомагат или възпрепятстват растежа на криптоиндустрията, което принуждава регулаторните органи да поемат нещата в свои ръце.  
 
Сривът на борсата за цифрови активи FTX само усложни нещата, разкривайки широко разпространената практика за лошо управление в тази индустрия и превръщайки в обвиняем главния изпълнителен директор Сам Банкман-Фрайд, някога основен криптоиграч във Вашингтон. Въпреки това криптолобистите поддържат натиска върху Конгреса, като предупреждават, че САЩ ще изостане от останалия свят без по-ясен набор от правила, посочва още Politico. 
 
А залогът е висок - репутацията на САЩ като мотор на иновациите и глобален финансов център. Макар че през последните месеци криптоиндустрията загуби голяма част от политическата си подкрепа, а и от политическото си влияние, напредъкът на ЕС дава нова мотивация на съюзниците на индустрията в Конгреса да продължат с дейността си в посока създаване на актуално законодателство. 
 
Криптоиндустрията влиза в ерата на регулациите Криптопазарът бързо се превърна в индустрия за трилиони, за която наличните регулаторни инструменти не бяха подготвени


"Европейският съюз ни изпреварва. Швейцария ни изпреварва. Австралия ни изпреварва", коментира сенатор Синтия Лумис от Уайоминг, републиканец и защитник на криптовалутите, която е изготвила цялостен законопроект за специализирани регулации, пред изданието. "Англия ни изпреварва. А това не са страни от втория и третия свят." 

Видим контраст 
 
Контрастът с ЕС е видим. Докато в съюза се очакват влизането в сила на адаптирани правила, в САЩ регулацията на криптоиндустрията почива на смесица от правила и лицензи на щатско ниво, които действат успоредно с федералните финансови изисквания, предназначени за старите банки, традиционната търговия с акции и стоковите борси. 
 
Въпреки разминаванията криптовалутите процъфтяваха в продължение на години на американска територия благодарение на дружелюбните подходи на щатско ниво и ограничената намеса на Вашингтон. Но секторът в крайна сметка се сблъска с мащабна кампания от страна на федералните агенции, които смятат, че той грубо погазва традиционните финансови правила за инвестиране и кредитиране, обясняват още от Politico. 
 
В същото време, отбелязват от изданието, отвореността на ЕС към криптовалутите е поразителен обрат, след като съюзът по същество замрази индустрията, когато Facebook, сега Meta, обяви своята цифрова валута Libra през 2019 г. Подтикнати от опасения, че на практика големите технологични компании ще започнат да издават частни валути, европейските длъжностни лица категорично отказаха да дадат зелена светлина на проекта. 
 
Освен това обаче този случай подтикна законодателите в ЕС да изготвят специфични за индустрията разпоредби, преди подобни криптопродукти неизбежно да се наложат на Стария континент. 
 
Законът за пазарите на криптовалути на ЕС, наречен MiCA, установява строги правила за стабилните монети (стейбълкойнс) - вид цифров актив като вече несъществуващата Libra, който е закрепен към национална валута или друг традиционен финансов продукт. Той също така създава гаранции за инвеститорите, капиталови изисквания и правила за корпоративно управление за по-широкия криптопазар. 
 
"Европа очевидно изпреварва САЩ, като създава цялостни регулаторни рамки за криптоактиви", заявява Сюзън Фридман, съветник по международната политика в компанията за цифрови валути Ripple пред Politico. "Oчакваме Европа да се превърне в естествен център за отговорни участници в криптоиндустрията в бъдеще." 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg