За последните четири години бедността, сред възрастните особено, се е увеличила с 12% и това е във време, в което световната икономика растеше с близо 6% на година. Така че явно не е направено достатъчно бедността да се намали и това е една от основните части на нашата антикризисна програма - увеличаване на вдовишки пенсии, увеличаване на пенсиите на най-възрастните хора. Това заяви пред БНТ Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

Управленската програма на ГЕРБ е написана на 1 юни и част от нея е антикризисна. Първите 100 дни са за изпълнение на тази програма, и ние ще се отчетем, заяви Симеон Дянков. Едно е да се казва какво да се прави, друго е да се направи. Вече върнахме 400 млн. лв. за ДДС. Ако не се краде от бюджета резултатите може да се подобрят, заяви той.

Има все по-голям дефицит в здравеопазването. През цялото време излизат нови изненади, така че трябва да икономисваме още повече, отколкото предвиждахме, заяви Дянков.

До края на седмицата ще излязат реформите на митниците и данъчните, обяви вицепремиерът. От новата система между данъчните и митниците очакваме да се засекат 80% нелегално продаван дизел в България, каза той.

Ваньо Танов добре си върши работата, още тази седмица се е увеличила събираемостта на акциза от алкохол. През 2011 г. може да бъде 18 %, заяви Дянков. Няма да бъдат намалявани заплатите на държавния сектор, а ако се подобрят показателите през 2010 г. те ще бъдат увеличени, каза той.

По време на такава трагедия ние трябва веднага да помогнем на семействата на загиналите, за да не бъдат те притеснени, заяви Симеон Дянков по повод трагичния инцидент в Македония, при който загинаха 15 български туристи.

Бедността поражда и такива трагедии. Вчера съм подписал наредбата за помощ от 10 хил. лв. за роднините за загиналите, обяви Дянков.

Снимка: БГНЕСФото