Виенската борса е част от по-голяма група. Нашата идея винаги е била да вярваме, че е най-важно да имаш добре функционираща борса като база за ръста на компаниите и на цялата икономика, заяви Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската борса по време на форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Основното за компаниите е да получават финансиране. Заради Базел III ще бъде по-трудно да се получава финансиране от банките, затова друг изход са борсите, смята Бюл.

Идеята ни беше да нямаме централизирана борса във Виена, а да оперираме на децентрализирана база.

Нашата политика досега е въвеждане на обща платформа за търговия XETRA. Ще я въведем до края на годината в Прага, следващото място ще е борсата в Будапеща до средата на 2013 г.

Стремим се към отварянето на пазара и търговията с директна връзка от разстояние.

Друг момент е предоставянето на данни, както работим в тази насока с Румъния, например, и данните достигат до много заинтересовани инвеститори от цял свят. Така се генерира по-голям интерес за местните пазари, което подобрява ликвидността.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.