Искам да внеса известен реализъм в отговора си за това какво се случи във фондовата индустрия в последно време. Истината е, че там не се случи нищо съществено. Това каза Николай Ялъмов, председател на СД на ФГ Капман, който бе един от лекторите на панела „Взаимни фондове" на специализирания финансов форум „Шумът на парите" 2011. Организатори на събитието са Profit.bg и Thousand smiles.

Той направи и кратък преглед на ситуацията в сектора.

„Фондовете са сред основните инвеститори на българския капиталов пазар и пряко зависят от резултатите на БФБ", каза Николай Ялъмов, според когото по-голяма вреда на фондовата индустрия нанася ниската ликвидност, а не толкова спадът при стойността на акциите.

Мениджърът смята, че индивидуалните инвеститори по никакъв начин не намират за привлекателна инвестицията в договорен фонд - бил той високорисков, балансиран или нискорисков.

„Най-лесно това се обяснява с високите лихви по депозитите, а идеята да реализираш печалба от фондове е химерна и по-рискова", каза Ялъмов.

Той обаче даде и друго обяснение на ситуацията и то е, че не малка част от потенциалните инвеститори вече имат опит с фондовата индустрия, но по стечение на обстоятелствата са претърпели загуби и нямат достатъчно средства за осредняване или за ново начало.

По линия на институционалните инвеститори, мениджърът коментира, че интересът им е насочен навън. Според него колегите му от фондовата индустрия правят всички възможно, но не намират активно отношение на държавата към проблемите на сектора и капиталовия пазар.

"Надяваме се, че от БФБ и АПСК ще си свършат работата. Очакваме с нетърпение трите пакета на енергийните дружества и независимо кой от посредниците ще продава дяловете, смятаме, че те ще тласнат пазара, ще привлекат внимание от чужбина и то не малко“, каза още Ялъмов.

За управляващите дружества той коментира още, че кризата е принудила компаниите да преструктурират портфейлите си, като процесът вече е приключил и при един последващ ръст би могло да се очаква добро представяне на водещите фондове.

Що се отнася до депозитната маса в банковата ни система, Николай Ялъмов, коментира, че в основата си депозираните средства не са на български граждани. „В България депозират чужди граждани и фирми, за да извлекат ползи от високите лихви", смята той.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.