ГЕРБ дойде с много обещания, но стигна до оскъдната пица на Симеон Дянков, заяви лидерът на БСП и бивш премиер на страната Сергей Станишев по време на представяне на позицията на БСП за Бюджет 2010.

Бюджетът на практика залага висока бедност, безработица, фалити на общините. Това не е балансиран бюджет, а е бюджет на дефицита, заяви Станишев. Няма политика по отношение на повишаване на събираемостта на приходите, които падат с по един процент спрямо заложеното, сочи анализ изготвен от БСП за Бюджет 2010 г.

Не виждаме борба със сивия сектор, а само увеличаване на данъците, което на фона на замразените доходи ще доведе до инфлация. За пръв път държавата се управлява с участието на Атака, която е националистическа и ксенофобска партия. Ако някой сметне, че може да ми запуши устата, няма да стане, така Станишев коментира атаките срещу него по повод изчезналите от МС доклади. За следващата година се планира по нисък ръст на БВП, когато водещи партньори на страната излизат от рецесия. Държавата бяга от ангажиментите и прехвърля тежестта на гражданите, коментира още Станишев.

По отношение на пенсионната и осигурителната политика ГЕРБ се отказват от обещанията си, смята Станишев. Швейцарското правило за увеличаване на доходите на пенсионерите се отменя, заяви той. Според БСП е драматично положението по отношение на отделените средствата за здравеопазване и образование.

Източник: БГНЕС