Google въвежда нови инструменти за борба със спам съобщенията в Gmail

1325
Google въвежда нови инструменти за борба със спам съобщенията в Gmail

© Pixabay

Спамът по електронната поща е факт от самото начало на съществуването ѝ и все повече се разраства. Затова и Google се стреми да противодейства на тази негативна тенденция с нови мерки за защита на входящите писма.

В неотдавнашна публикация в блога си Google обявява нови изисквания към хората, които използват инструменти за масово изпращане на имейли, пише Engadget.

От февруари 2024 г. всеки, който иска да изпрати повече от 5000 съобщения до адреси в Gmail за един ден, ще трябва да направи няколко допълнителни неща. Изпращачът ще трябва да удостовери автентичността на имейла - според Google това ще затвори вратичките, които обикновено се използват от хакери, които заплашват потребители. Удостоверяването ще включва следване на препоръчаните от Google най-добри практики като например използване на DKIM или SPF удостоверяване за имейл домейна.


От изпращачите на подобно количество съобщения ще се изисква също така да дават възможност за отписване от страна на получателите с едно кликване.

Късмет или усет? Как Вашингтон откри, че Пекин му чете имейлите Кампанията е проведена чрез цифров ключ, откраднат през „каскада от грешки във вътрешната сигурност“


Освен това Google започва да прилага "ясен праг за спам", за да предотврати бомбардирането на потребителите на Gmail с нежелани съобщения. Компанията посочва, че нейният праг за спам е "първият в индустрията" и ще доведе до това потребителите на Gmail да получават по-малко нежелани съобщения във входящата си поща.

Потребителите на Yahoo също ще се възползват от новите мерки за предотвратяване на спам. Google заявява, че е убедила Yahoo да въведе същите промени в началото на следващата година.

През годините Google и други технологични компании се борят със спамърите, които изпращат имейли, за да измамят нищо неподозиращи потребители. Въпросните спамъри обаче непрекъснато се развиват, което означава, че Google трябва да измисля нови начини за защита на своите потребители.

"Тези промени са като настройка за света на онлайн комуникациите и като поправим няколко неща под капака, можем да поддържаме гладкото функциониране на електронната поща", обяснява продуктовият мениджър на Google Нийл Кумаран. "Но точно както при настройката, това не е еднократно упражнение. Поддържането на електронната поща по-сигурна, по-удобна за ползване и с възможно най-малко спам изисква постоянно сътрудничество и бдителност от страна на цялата имейл общност."

За седмица: Хакери удариха две водещи вериги за казина и хотели Caesars Entertainment е платила


Макар че тези промени вероятно е трябвало да бъдат въведени още преди години, добре е да видим, че големите технологични компании все още проявяват активност по отношение на безопасността на потребителите. Не може да се отрече, че спамът по електронната поща е излязъл извън контрол и светът постоянно става свидетел на множество измами, реализирани именно през този канал, пише още Engadget и добавя в заключение:

„Що се отнася до това дали новите мерки на Google ще подобрят сегашната ситуация, ще трябва просто да изчакаме и да видим. Вероятно ще трябва да се справяме със спама, докато съществува електронната поща, но поне тези мерки могат да предпазят от попадане на голяма част от нежеланите съобщения в основната ни пощенска кутия“.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg