Продавачите и купувачите на имоти все повече се разминават

2484
Продавачите и купувачите на имоти все повече се разминават

Слабо предлагане и купувачи с ниски бюджети характеризират пазара на жилища през лятото, коментираха състоянието на имотния пазар в столицата от агенция Адрес.

Наблюдава се все по-трудно срещане на интересите на купувачите и продавачите, които се движат в коренно противоположни посоки.

Цените на имотите в София се отличават със стабилност и дори леко повишение в някои квартали, допълват от Адрес.

Пазарът на жилища в София отново е поставен пред труден период. Въпреки че банките активно предлагат ипотечни кредити и дори намаляват лихвите по тях, броят на сключените сделки за продажба не расте. Причината този път не е в липсата на интерес от страна на купувачите, а в сериозното разминаване между търсене и предлагане.

„Поставихме си за цел да изследваме пряко поведението на клиентите и анализът показа, че от 10 нови клиенти 5 са продавачи и също толкова са потенциалните купувачи", разказва Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на Адрес.

„Така погледнат, пазарът изглежда балансиран. Но на практика в общия случай се предлагат имоти с големина над 100 кв.м на цена около или над 100 000 евро, а се търсят двустайни жилища на стойност между 40 и 50 000 евро. Разликата е твърде голяма, за да може да се тушира с търговски отстъпки или преговори. По-съществен от паричната разлика се оказва въпросът за параметрите на имотите. В София в момента не са извадени за продажба имотите, които се търсят. Това прави сделките трудни", допълва Тасева.

Според Адрес пазарът значително ще се активизира, ако се появят предложенията за така наречените в бранша „тъмни прозорци". Това са всички онези жилища, които по една или друга причина собствениците не използват, не отдават под наем и не продават. Имотите, които стоят затворени, постепенно се амортизират и след няколко години, когато вече се появят като оферти, няма да попадат в категорията на активното клиентско търсене.

„За съжаление голяма част от собствениците на имоти все още гледат на тях като на неприкосновени. Щом ги придобият веднъж, трудно се разделят с тях. А имотът, дори когато живеем в него, е инвестиция. Това важи с по-голяма сила, когато не е основното ни жилище", обяснява Тасева.

„Собствениците е добре да имат план за тази инвестиция и да пресмятат внимателно. Например за апартамент в столицата се плащат високи данъци, такси за смет и за поддръжка на входа, дори и не толкова минимални сметки към дружествата за комунални услуги.

Ако към това прибавим разходите за ипотечния кредит, в случаите, когато има такъв, особено при липсата на ясна перспектива за спад на лихвите и съответно вноските по старите задължения, се вижда, че продажбата е по-изгодна. Когато осъзнаят това, продавачите са по-мотивирани да се освободят от този имот и да останат с определена сума в брой, която могат да инвестират по-подходящо", споделя Тасева.

Обикновено клиентите, продали такива имоти, инвестират в по-ликвидни или използват средствата за образование на децата или подобрения в основното жилище. По-възрастните продавачи се възползват и от лихвите на банките.

В общия случай този тип собственици искат да изчакат по-добри времена, когато се надяват да получат за имота си по-голяма сума, но често пропускат да калкулират разходите, направени през годините на изчакване. Другата често срещана причина за „държане" на жилище е съсобственост след унаследяване.

Роднините искат да продадат този един имот и да купят два сходни и щом разберат, че е нереализуемо, се отказват от продажбата с надеждата, че пазарът ще се подобри и тази комбинация ще бъде възможна. Очакванията им не са безпочвени, тъй като в годините на бума много хора продадоха апартаменти в идеален център и с парите купиха по две жилища в хубавите близки квартали. Тогава обаче цените в района на Докторски паметник, например, бяха в пъти по-високи от тези в съседните зони.

„Ситуацията днес е много различна. Факт е, че най-голяма загуба в стойността отбелязаха най-скъпите имоти, тези, които преди кризата бяха надценени под влияние на различни субективни фактори. Купувачите днес са по-разумни в избора си и не са готови да плащат изключителна цена за конкретен имот с перфектна локация. Те предпочитат да купят по-голямо жилище на съседната улица. По тази причина няма реално сключени сделки на 3000 евро за кв.м", казва Тасева.

В момента активно се сключват сделки за построени нови имоти. Старите тухлени жилища са с големи квадратури и високи цени и не съответстват на финансовите възможности на купувачите. Банките са въздържани към финансиране на сделки за панели и така изборът, предвид намалелите свободни малки апартаменти с акт 16, се оказва силно ограничен.

Според Адрес противно на икономическата логика, въпреки слабото предлагане, цените не могат да скочат. Ситуацията на криза не го позволява - бюджетите на купувачите са ниски и трудно могат да бъдат надвишени, тъй като спестените средства са ясни, а външното финансиране e изчислено от банката при минимален риск и с това не се прави компромис.

Цените през лятото са били стабилни. Някои квартали дори отразяват лек ръст. В Лозенец, Център, Борово вече трайно се установяват нива около и над 1000 евро за кв.м. Възможността да се направи изключително изгодна сделка намалява дори в районите с по-голямо предлагане на панелни жилища и такива ново строителство. Все пак незначителен спад има именно в този тип квартали - Люлин, Дружба и Студентски град.

Очакванията на Адрес са до края на годината да няма сериозни промени на пазара. Появата на качествено предлагане може да повлияе върху обемите, като увеличи броя на сделките, но не и на ценовите нива, които ще се запазят близки до настоящите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
08:09 | 21 September 2010
Търсенето и предлагането са факторите, от които зависи цената на всяка стока, включително и тези на имотния пазар. Купуването на недвижим имот е инвестиция, но при сегашните цени за кв. м. и високи лихви на банките, търсенето е значително по-слабо. За предлаганите големи жилища просто няма реални купувачи, тъй като цените им са значително по-големи от възможностите и желанията на купувачите. Ефективността на пазара на недвижимите имоти в страната е безспорна. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
да живеят квартирантите
# 1
18:09 | 20 September 2010
за да папкат рентиерите
Toma
# 2
13:09 | 20 September 2010
ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ КАТО ЦЯЛО СЕ ХАРАКТЕРИЗИРАТ С НАДУТОСТ И НЕРЕЗАЛНОСТ И КАТО ЦЯЛО СА МИЖАВИ ЗА ТАЗИ МИЗЕРИЯ И НЕСИГУРНОСТ НАРЕЧЕНА БГ...НЕ МОЖЕ ПРИ ЗАПЛАТА СРЕДНА 600 ЛЕВА ЦЕНА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР 1500-2000 ЛЕВА НЕМОЖЕ-ПАЗАРА Е ВСРИВ И ЩЕ БЪДЕ ДОСТА ДЪЛГО В СРИВ--ПОПРАВКА ТО НЯАМ ПАЗАР ИМА МОНОПОЛ, МОНОПОЛ НА ПРЕДЛАГАШИЯ, НА ТОЗИ ЕТАП НЯМА СМИСЪЛ ЧОВЕК ДА СЕ ЗАРОБВА С КРЕДИТ И ДА КУПУВА ЖИЛИЩЕ111, ЗА БОГА ХОРА ПАЗАРЕТЕ СЕ И НЕ КУПУВАЙТЕ, НЕКА НА ИМОТНАТА МАФИ А И НА СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ ДА И СТАНЕ ПО ТРУДНО,,,,,,,,....
Факт
# 3
12:09 | 20 September 2010
Добър анализ. Продавачите в София на имоти над 55-60000 евро нямат никакъв шанс, освен ако не намалят драстично цените.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg