Въпреки признаците на съживяване в някои сегменти, светът се намира в изключително тежко икономическо положение и няма признаци 2011 година да е много по-лесна от изминалата 2010. Това показват и микро-, и макроикономическите показатели, като очаквания за бързо възстановяване имат само крайните оптимисти, се казва в прогноза за 2011 година, изготвена от Агенция Адрес.

Същевременно, на фона на сериозните проблеми, които някои страни имат, у нас няма драматичен срив на доверието, затова много проекти бяха размразени - тяхното изграждане продължи и те ще бъдат завършени в рамките на следващата година. Пазар и купувачи има, но разликата между очакванията на продавачите и търсенето на купувачите не може да бъде компенсирана в рамките на преговорите.

Броят на сделките не е голям и нямаме основание да очакваме покачване, но подобрението, което се забелязва в някои икономически сектори, и намаляването на качествените имоти на пазара постепенно ще стимулира купувачите. Цените на жилищата са стабилни и ще се запазят такива, ако не станем свидетели на драматични икономически или политически катаклизми.

Натиск биха могли да окажат новите проекти, които стартират в момента, защото тяхната себестойност е сравнително по-ниска, но ефектът ще се усети не по-рано от началото на 2012 година.

Друг фактор на пазара могат да се окажат банките, но за момента те нямат ясна политика за лошите кредити, което има и своя положителен ефект - кредитополучателите не се чувстват притиснати, защото срещат гъвкавост във финансиращите организации. Очакванията са да се запази очерталата се тенденция банките да водят битка за клиенти на полето на ипотечните кредити, което ще окаже положително въздействие за раздвижването на имотния пазар.

Имотите, които не могат да се продадат, много често се изкарват на пазара на наеми и тази тенденция ще продължи. По тази причина и заради по-трудния достъп до голям процент финансиране, обемът на пазара на наеми расте. Особено силно се усеща недостиг на жилища по трасето на метрото - от Люлин до Младост. В достъпните за обикновения българин райони в близост до метрото активни са и продажбите.

С напредването на строителството на втория метродиаметър инфраструктурата в тези квартали рязко ще се подобри, което ще гарантира запазване и повишаване на търсенето там. Изключение правят централните части, Изток, Изгрев, където цените все още са твърде високи за възможностите на купувачите. Друг фактор за мотивиране на търсенето на имоти в определени райони се явява все по-агресивната експанзия на търговските вериги в кварталите, което води до оформяне на нови атрактивни места, изгодни за покупка.

Моловете станаха важен фактор за бита на софиянци, но след първоначалната страст към пазаруването на едно място хората преоткриха очарованието на кварталните търговци и този сегмент от пазара се задвижи, подкрепен допълнително от достъпните наемни цени.

Броят на сделките с чужденци се запазва на нивата от предходната година. Купувачите са само рускоговорящи, но купуват както втори дом, така и градски жилища - всичко на минималните цени, но във всички сегменти на пазара.

Техният профил също не очакваме да се променя - афинитетът им към българския пазар ще се запази поради факта, че България им е позната като дестинация, както и заради близостта на езика и манталитета. Те ще продължат да бъдат движещ фактор, особено за пазара на ваканционни имоти.