2011 няма да е много по-лесна от 2010 за имотния пазар

2120
2011 няма да е много по-лесна от 2010 за имотния пазар

Въпреки признаците на съживяване в някои сегменти, светът се намира в изключително тежко икономическо положение и няма признаци 2011 година да е много по-лесна от изминалата 2010. Това показват и микро-, и макроикономическите показатели, като очаквания за бързо възстановяване имат само крайните оптимисти, се казва в прогноза за 2011 година, изготвена от Агенция Адрес.

Същевременно, на фона на сериозните проблеми, които някои страни имат, у нас няма драматичен срив на доверието, затова много проекти бяха размразени - тяхното изграждане продължи и те ще бъдат завършени в рамките на следващата година. Пазар и купувачи има, но разликата между очакванията на продавачите и търсенето на купувачите не може да бъде компенсирана в рамките на преговорите.

Броят на сделките не е голям и нямаме основание да очакваме покачване, но подобрението, което се забелязва в някои икономически сектори, и намаляването на качествените имоти на пазара постепенно ще стимулира купувачите. Цените на жилищата са стабилни и ще се запазят такива, ако не станем свидетели на драматични икономически или политически катаклизми.


Натиск биха могли да окажат новите проекти, които стартират в момента, защото тяхната себестойност е сравнително по-ниска, но ефектът ще се усети не по-рано от началото на 2012 година.

Друг фактор на пазара могат да се окажат банките, но за момента те нямат ясна политика за лошите кредити, което има и своя положителен ефект - кредитополучателите не се чувстват притиснати, защото срещат гъвкавост във финансиращите организации. Очакванията са да се запази очерталата се тенденция банките да водят битка за клиенти на полето на ипотечните кредити, което ще окаже положително въздействие за раздвижването на имотния пазар.

Имотите, които не могат да се продадат, много често се изкарват на пазара на наеми и тази тенденция ще продължи. По тази причина и заради по-трудния достъп до голям процент финансиране, обемът на пазара на наеми расте. Особено силно се усеща недостиг на жилища по трасето на метрото - от Люлин до Младост. В достъпните за обикновения българин райони в близост до метрото активни са и продажбите.

С напредването на строителството на втория метродиаметър инфраструктурата в тези квартали рязко ще се подобри, което ще гарантира запазване и повишаване на търсенето там. Изключение правят централните части, Изток, Изгрев, където цените все още са твърде високи за възможностите на купувачите. Друг фактор за мотивиране на търсенето на имоти в определени райони се явява все по-агресивната експанзия на търговските вериги в кварталите, което води до оформяне на нови атрактивни места, изгодни за покупка.

Моловете станаха важен фактор за бита на софиянци, но след първоначалната страст към пазаруването на едно място хората преоткриха очарованието на кварталните търговци и този сегмент от пазара се задвижи, подкрепен допълнително от достъпните наемни цени.

Броят на сделките с чужденци се запазва на нивата от предходната година. Купувачите са само рускоговорящи, но купуват както втори дом, така и градски жилища - всичко на минималните цени, но във всички сегменти на пазара.

Техният профил също не очакваме да се променя - афинитетът им към българския пазар ще се запази поради факта, че България им е позната като дестинация, както и заради близостта на езика и манталитета. Те ще продължат да бъдат движещ фактор, особено за пазара на ваканционни имоти.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Красен
# 0
22:12 | 9 December 2010
Разбира се защото в Бг липства фундамента за ръст.......липстват спекулационните фактори които беха преди кризата... Цената на имоти те основно се вдигаше неободновано от реи фактора... 1. Значителен ръст на Преките чуждестранни инвеститори-----вече ги няма-не виждат потенциял в мошеннически и беден пазар в БГ. 2.Банките се осраха и лакомията сега им допринесе проблеми провизии, ама мнгого са зле повярвайте....,няма го вече кредитирането не всеки Ром който доде в Бамнковоя клон, има страх сред обществото от загиба на работа сигурност.... 3.Посвършиха хората които можеха да и позволят жилище пазара на добрите и богатите се поизчерпа, сега остана масата със заплатки 300 евра, за кое по-напреде баце с тези кинти..Кой можа навзв жилища на високите цени и сега реве и се чуди как да внася при по-високи лихви и такси..честито!!! Та както казах на текуща база при сегашните доходи и непосилни цени просто липства фундамент , база за разстеж. Иначе пазар на жилища ще има , но нека цените да са на база себестойност 300 евра+ 20 марж на строителя, а не 750-950 евра.....защото така не се живее нормално а анормално...... Съветвам хората да не бързат с покупките,човек трябва да е търпелив.и да пести,, и да имам поне 50% самоуастие в проекта и да гледа кредита да е повече от 15 години, и да е с възможно макс фиксиран лихва за да има някаква предсказуемост на разходите си..... Споделям мнонието си тъй като имам опит с американския пазар където за разлика об Бг найстина има конкуренция и пазар.. докато тук е монопол на предлагащия и имотната и стоителна мафия и както цяло се стои без визия ,без стратегия....дай да ги преебеме сега тия клиенти пък ние да сме добре... ало ало къде се намирате ако това се случи вСАЩ там не могат да си го и помислят строителите защото знаят че фалираха а го направиха......,,
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg