Магистралите са от малкото проекти, които в момента създават работа на строителните фирми. От бранша прогнозират, че кризата в сектора ще продължи, а бизнесът ще се свие с една трета през тази година. Прогнозират и нови фалити.

Браншовите организации очакват, че до края на годината 30 процента от фирмите ще са фалирали. Фирмите се оплакват и от задълженията на държавата за около 300 млн. лв. Цените на имотите паднаха в кризата. Експертите признават, че преди кризата цените са били надути и поевтиняването е реално.

Докога ще се запази тенденцията?

Миналата година строителният бизнес се е свил с близо 70 на 100, а тази година с над 20 процента. Замразените проекти в страната са на площ около 6 млн. кв. м. През тази година са размразени едва 290 хил. кв. м.

„Това се вижда по незавършените строежи в София и страната. Изцяло спря строителството на жилища в курортните центрове. Има някакво раздвижване след август тази година - все по-често се вижда работа по жилищни сгради, по които скоро не се е работило", каза инж. Светослав Глосов, председател на Камара на строителите в България.

В столицата, както и в страната, предимно строят семействата, които се възползват от ниските цени на пазара. В следващите 5 години няма да има големи търговски центрове, освен вече започнатите няколко мола.

И още една новост след две години криза. Явлението сделка на зелено изчезва. „Спряха ад се купуват имоти само на картинка. Спряха да се купуват обещания. Купува се само нещо, което наистина струва толкова, колкото се предлага", каза Иван Велков, Национално сдружение "Недвижими имоти". От началото на кризата цените на имотите са паднали с 30 на 100 и се очаква да продължат да поевтиняват и догодина.

Кога се очаква бранша да излезе от кризата?

Най-оптимистичните прогнози са за средата на следващата година. Макар, че и сега има сигнали за съживяване все още не са достатъчни, за да превърнат свиването в ръст.

Източник: бТВ