9.4% спад при цените на имотите в София за 1-во тримесечие

2173
9.4% спад при цените на имотите в София за 1-во тримесечие

През първото тримесечие на 2011 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 9.4% спрямо същия период на 2010 г., сочи индексът на Райфайзен Имоти, който следи динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната. Спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. намалението на средните пазарни цени на продадените жилища в столицата е 5.2%.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през първото тримесечие на 2011 г. са намалели с 8.0% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 7.0%. На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения на средните цени на жилищата в двата града - намаление с 6,7% в Пловдив и минимален ръст от 1.9% във Варна.

Движението на средните пазарни цени на жилищата през последното тримесечие затвърди тенденцията на качествена промяна на продаваните имоти на пазара - купувачите очакват да получат възможно най-доброто предложение в рамките на предварително определен бюджет.

Бавното възстановяване на пазара на труда и растящата инфлация се очаква да засегнат потреблението на домакинствата и най-вече разходите за придобиване на стоки с дълготрайна употреба, каквито са жилищата. От друга страна инфлацията в страната може да доведе до повишен интерес към имотите, ако те бъдат предпочетени като инструмент за съхранение на стойността на спестяванията.

Индексът на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България, като анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост.

По данни на НСИ средното намаление на пазарните цени на жилищата за 1-во тримесечие е 2.3%. Намаление на цените в 23 областни градове, като по-значително е във Шумен - със 7.9%, Благоевград - с 6.2%, и Враца - с 5.0%. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове.

Средната пазарна цена на жилищата за страната, по данни на НСИ, през първото тримесечие на 2011 година е 923.70 лв. на квадратен метър.

Най-високи са средните цени в София - 1 496.84 лв. за кв. м., следвана от Варна - 1 494.50 лв. за кв. м. и Бургас - 1 166.00 лв. за кв. метър. Трябва да се отбележи, че от НСИ не включват в статистиката си данни за ново строителство. 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

НЯМА Закон да се живее в собствени жилища !
# 0
15:04 | 28 April 2011
който има пари-купува , който няма - плаща наем цял живот.....това е "бирата" то и с Мерцедесите е така - карат само някои,другите в градския транспорт !
Todorow
# 1
15:04 | 28 April 2011
Pri средна заплата 800 лева и цена на метър 1500 лева и издръцка на човек 600 лева как се живее????!!?!?!?!!?!?!!!?!?!!??ами има и други разходи които не включвам--Цените ще падаст до изчерпване на количеството.. то строителсто устойчиво няма!!!!!защшото няма сигурност на доходите и на хората, хората са притеснени за текущите си разходи и живеят мизерно ама много!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg