Става горещо на имотния пазар в Амстердам. Цените на имотите там са се повишили с 21% на годишна база през първото тримесечие на годината. Това кара много специалисти да предупреждават, че пазарът в холандската столица се е нагорещил прекалено.

И докато в основата на ръста стоят основно фактори като търсене и предлагане, последиците може да са сериозни.

За сравнение цените на имотите в Лондон, друг горещ европейски пазар, са се увеличили с 14% на годишна база през първото тримесечие.

Една от основните причини за силния ръст на имотите в Амстердам е, че близо половината от тях са собственост на корпорации с нестопанска цел и се ползват предимно за социални жилища. Това намалява предлагането на пазара в условията на силно и растящо търсене.

След спада им с около 14% за период от пет години, имотите в холандската столица се възстановиха и вече са над предкризисните си нива.

„Пазарът на имоти в Амстердам проявява трайни признаци на прегряване“, смята Франк Шилдер, преподавател по имотна политика в университета в Амстердам. „И макар цените да се при абсурдни нива, не очаквам скорошното им понижение“, прогнозира още експертът.

Всеки имот, който излиза на пазара в Амстердам, се купува почти моментално. Предлагането е при далеч по-ниски нива, в сравнение с преди кризата.

От излезлите през първото тримесечие имоти на пазара близо половината са продадени над продажната им цена. През май цените се повишиха с близо 5% спрямо предходния месец, според националната статистика.

Друг фактор, съдействащ за ръста в цените на имотите, е уникалната ситуация, при която купувачите на имоти с кредит могат да заемат суми, по-големи от стойността на имота, без да им се иска първоначална вноска.