Държавата е готова да отпусне 2.5 млн. лв., за да реши проблема с „дупката” в центъра на Варна, каза финансовият министър Симеон Дянков, имайки предвид изкопа за непостроения търговски център, който датира от далечната 1984 г.

Вицепремиерът сравни мястото с „цирей в центъра на най-хубавия ни град по Черноморието".

„Ако този проект бъде осъществен, ще се промени цялата визия на Варна. Всички туристи ще могат да се радват вече, освен на морето, и на една археологическа забележителност,” заяви министър Дянков пред журналисти в морската столица.

При изкопните работи са открити римска стена и римска кула, единствена по своята специфична архитектура, намерена досега в страната. Останките са част от втората стена на Одесос. Намерена е и част от стара гръцка стена.

Идеята е находките да бъдат превърнати в археологическа атракция. Симеон Дянков припомни обаче продължаващата сага със собствеността на „дупката” и посочи, че в нея не може да се строи.

Според вицепремиера собствеността трябва да бъде уредена по новия устройствен правилник на града, за което вече са водени разговори с кмета на Варна и главния архитект на общината, съобщи bTV.

„Хубаво е цялата площ да стане собственост на община Варна, след което държавата ще отпусне необходимите средства,” посочи Дянков. Според изчисленията са необходими около 2.5 млн. лв.