Чуждите граждани, които инвестират в недвижими имоти у нас, са основно от Израел, Италия, Гърция, в по-малка степен от Австрия, коментира Валери Левиев, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, член на Асоциация „Недвижими имоти".

По думите му - има драматичен спад в инвестиционната активност, който вероятно ще продължи и в началото на настоящата 2011 година.

Като общо, генерално правило, се търсят имоти, които са доходоносни, тоест сгради, които са отдадени при добри за инвеститора наемни условия, имат сключен минимум петгодишен срок на договора, предпочитано е той да е десетгодишен. Условията на договора за наем са с клауза за индексиране, тоест увеличаване на наема, и с възможност за неразваляне в полза на собственика. При тези договори за наем е важно наемателят да е международна компания, при която фирмата-майка да гарантира плащането на сумите по договора или ако е местна българска фирма, тя да е с добра репутация и да е в състояние да даде банкова гаранция, която да се ползва в случай предсрочно прекратяване на договора, обясни той.

Типовете имоти, които се търсят, са преди всичко търговски обекти и така наречените ритейл паркове, които имат много сериозен потенциал за развиване в България, доколкото те не се строят на скъпи територии в градовете, в центровете. Нормално те се реализират на околовръстен път, на входно-изходен булевард в съответния град и техните обичайни наематели са или компании дискаунтъри, тоест компании, които продават по-малко на брой като номенклатура, но по-евтини продукти, или аутлет центрове, където се продават колекции от предната година.

Инвестиционно търсене има за сгради, наети от вериги супермаркети, хипермаркети, които днес са може би най-активните играчи на инвестиционния пазар в страната.

На второ място са търговски обекти, които са в центровете на градовете.

Следващият предпочитан тип инвестиционни имоти са офисни сгради, които са с висока качество на строителството, обичайно А клас, но които задължително са отдадени почти изцяло под наем над 85 % на наематели, които имат дългосрочни наемни договори, тоест купувачът би могъл да получава едни стабилни парични потоци във времето, които ще му помогнат изцяло или поне до голяма степен, да изплаща кредита, с който той ще закупи въпросната сграда.

На следващо място са жилищни цели сгради, такива, които биха могли да бъдат отдадени под наем на по-платежоспособните чуждестранни наематели, които обичайно са семейства, работещи в международни или български компании и където има по-сигурен доход и много по-малка вероятност за предсрочно прекратяване на договора за наем.

Едно от нещата, които се търсят в по-малка степен, това са проекти за строителство, тоест празни терени, върху които има одобрени градоустройствени решения, някакви планови схеми или папки с проекти. В по-малка степен също така се търсят недостроени или частично построени сгради от всякакъв тип жилищен или офисен или търговски, доколкото те създават риск за купувача в бъдеще, след като не се знае дали те могат да гарантират определен положителен паричен поток.

Източник: Фокус