Кметството на испанската столица замрази заради икономическата криза в страната всички незапочнати строителни проекти. С това си действие се предвижда спестяването на поне 200 млн. евро, съобщава днес Mundo, цитиран от РИА Новости.

„Става дума за строителството на детски предучилищни учреждения, старчески домове, модернизацията на градски пътни артерии и др.,“ пише вестникът, като се позовава на данни на общинския съветник по въпросите на финансите Хуана Браво.

Съветникът отбелязал, че ще е „безотговорно да се планират разходи от градския бюджет без да се знае какво финансиране ще получи общината от държавата (за социални нужди), без да се знае и с колко ще намалеят събраните данъци.“

От своя страна, Mundo припомня, че „кметството на столицата и без това дължи огромна сума на банки заради модернизацията на околовръстното M-30, което глътна 6 млрд. евро (част от трасето преминава под земята), а вътрешната криза ще нанесе сериозни поражения върху икономиката на Мадрид.“

Икономическата криза се отрази на търговската активност в страната. Наблюдава се рязко понижение при продажбата на жилища и автомобили – важни показатели за състоянието на икономиката, нарасна задлъжнялостта на населението към банките, стотици предприятия бяха обявени в несъстоятелност (особено в строителния сектор), броят на безработните нарасна за година с половин милион човека и достигна 2.5 млн. безработни.