"Курица не птица, Болгария не заграница", гласи една шега от съветско време. И доколкото във всяка шега има и частица истина, оказва се, че България е по-близка и достъпна за руснаците, отколкото Москва.

Само за два часа със самолет и "родното" Черноморие с чисти плажове, ниски цени и добро обслужване е готово да зарадва душата и портмонето ви, пише руското издание Prian ru в статия, посветена на пазара на недвижими имоти в страната ни.

Макар че експертите отчитат почти двойно повишаване на цените на новите жилища в България, те остават едни от най-ниските в Европа. А недвижимите имоти по черноморското крайбрежие са най-ниските сред страните с развита туристическа инфраструктура.

Цените започват от 850 евро за кв. м, като за апартаментите, разположени по крайбрежието, те са около 1 500 евро за кв. м, пише изданието. Луксозните жилища достигат до 4 хил. евро за кв. м - цени, които пазарът в Москва отдавна не помни.

С най-голям интерес от страна на чуждестранните инвеститори все още се ползва българското Черноморие - Слънчев бряг, Златни пясъци, Варна, Бургас. Опасността от претрупване обаче кара някои от тях да погледнат и към по-малките селища в северната част на крайбрежната ивица - Крапец, Дуранкулак, които разполагат с неразработени плажове.

Южната част на Черноморието (Лозенец, Синеморец, Варвара) пък привличат с по-мекия си климат, чиста природа и близостта на Странджа потенциалните ловци.

Цените на зимните курорти като Банско, Пампорово и Боровец вече са доста по-близки до европейските. Новото строителство започва от 1 200 евро за кв. м. Туристическата инфраструктура обаче напълно задоволява европейските изисквания.

В последно време се установява тенденцията за изместване на инвеститорския интерес от известните летни и зимни курорти към по-неразработени места. Особено популярни стават минералните извори, като се има предвид, че по-голямата част от 800-те такива водни басейни в България се неразвити.

Бързо растат и цените на малките градчета в Централния Балкан, Родопите, Рила, които привличат любителите на спокойствието. Според анализаторите именно те ще станат център на третия бум на чуждестранни инвестиции в страната.

Тъй или иначе нищо не предвещава спад на цените на недвижимите имоти в България - икономиката й се развива активно, страната е член на ЕС, остава да се добави и предстоящото присъединяване към Шенгенското пространство. На този фон, експертите прогнозират, че тенденцията към ръст в цените с 10-15% годишно ще се запази най-малко през следващите пет години.