След Нова година финансовите институции ще изкарат за продан много от заложените имоти по лошите кредити. Такива са очакванията на специалисти от банковия сектор.

В съдилищата и в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители има стотици и хиляди оферти. Статистиката показва леко повишение в сравнение с миналата година. Тогава са продавани под 500 имота на месец, а сега те гонят 550.

Собственикът на тази новострояща се сграда не е успял да издължи на банка кредит от 2.5 милиона лева. Миналата зима банката е наложила възбрана. Лятото апартаментите са изкарани за публична продан. А тази Коледа може и да се сдобият с нов собственик. Но това не никак е сигурно, защото увеличилият се брой обявления не означава повече продажби, съобщава бТВ.

"Това, което констатираме по нашите производства е, че както и на свободния пазар купувачите са много малко и трудно се продават недвижими имоти в момента", обясни Георги Дичев.

На първа продан се стига до реална продажба само в 1 от 10 случая. На втория търг цената пада с 20%. Ако парите от продажбата не стигат да погасят целия дълг, длъжникът може да загуби жилището и пак да трябва да доплаща.

Имотните агенции не очакват съдебните изпълнители да им станат конкуренция. Според брокерите никой няма интерес даден имот да бъде продаден по този ред.

Според Елена Кръстева масата ипотекирани имоти не са интересни за пазара и затова ниската им цена няма да му повлияе.

Агенциите за недвижими имоти обаче отчитат, че в последните месеци почти половината им клиенти продават имота си заради финансови проблеми, сред които главният е невъзможност да погасяват кредит.

Някои банкери смятат, че догодина ще бъде достигнат пикът на лошите кредити и вече самите банки ще спрат да задържат имотите, по които са спрели редовни плащания. Но дори и според тези банкери увеличението няма да е в пъти, а в проценти. И никой не говори за наводняване на пазара.