Струва ли си покупка на имот в България?

2162
Струва ли си покупка на имот в България?

Цените на недвижимите имоти в България падат, а желаещите да придобият къща край морето с лопата да ги ринеш. Струва ли си обаче подобна инвестиция в слънчевата страна и какви подводни камъни крие покупката?

По темата украинският сайт Глобалист (www.globalist.org.ua) помества следната информация:

Значителен процент от купувачите на недвижими имоти в България са руски граждани. Но струва ли си подобна инвестиция, пита сайтът Глобалист. Статистиката е красноречива сама по себе си: от 2009 г. насам цените на българските недвижими имоти непрекъснато падат, така че няма гаранции каква ще е стойността на закупената къща на морето след време.

Сметката излиза крива

Кандидат-собствениците разчитат на изгодна сделка - да купят по-евтино, да продадат по-скъпо. Но тази сметка само след няколко години ще излезе крива. Британските икономисти смятат, че цената на българските жилища и къщи вече няма да нараства. За последната година цените на недвижимите имоти са паднали наполовина, а какво ще се случи оттук нататък, анализаторите не смеят да предскажат. Затова пък в един глас заявяват, че не бива да се разчита на повишаване на цените.

Друг е въпросът, ако недвижимият имот ви трябва, за да прекарвате в него отпуската си - това е изгодно вложение, но само за вашия личен отпуск. Обещанието на агенциите, че можете да дадете жилището под аренда на други туристи, е чисто и просто рекламен трик, чрез който да ви накарат да закупите недвижимия имот.

В най-добрия случай доходите от арендата ще ви позволят да покриете разходите по експлоатацията на жилището.

Не бива да се пропуска и още един твърде важен момент - покупката на недвижим имот, даже и да не е за баснословна сума, винаги е опасна в чужда страна. Как да се предпази човек? На първо място ще отбележим, че невероятните преференции, които правителството на Република България било готово да предложи на който и да е чужденец, закупил недвижим имот в страната, са само приказки. Придобиването на недвижим имот не ви дава други предимства, освен това, че можете да придобиете шестмесечна виза за престой в страната.

Нещата в България се промениха след присъединяването й към Европейския съюз. През май 2009 г. бе приета промяна в Закона за чужденците и сега инвестициите вече не играят голяма роля във взаимоотношенията с миграционните служби. Освен това има подводни камъни. Ако закупите например недвижим имот в България, но предплатите за него в Русия, може да се окаже, че сте купили съвсем не това, което ви е било обещано в договора.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

опа
# 0
16:10 | 13 October 2010
в българистан си струва да си сковете курник за кокошки -яйца да ви носят друго който ви казва е голям пущиняк
ldeo
# 1
18:09 | 7 September 2010
АБСОЛЮТНО . зА МУТРИ ХОРА БОЛНИ ОТ ТЕЖКИ ПСИХОПАТИИ ХОРА С ТЕЖКИ ФОРМИ НА ОЛИГОФРЕНИЯ хОРА ВИЖДАЛИ НА КАТРИНКА ЩО Е ТО ИМОТ И ХОРА РЕШИЛИ 4Е КУРНИК В БЪЛГАРИСТАН ИМА СТОЙНОСТ ВСИЧКАТА ОСТАНАЛА ПАПЛАЧ КОЯТО СЕ ОРИЕНТИРА ПО ПЪРВИТЕ 5 КАТЕГОРИИ тЪПАНАРИ ДА НЕ ИЗПЪСНЕМ БРОКЕРИ И ФИНАНСОВИ КОНСУЛТАНТИ КОИТО ВИ ОКРАДОХА ПАРИТЕ В СПЕСТОВНИ ФОНДОВЕ ,ЗА СОЦИАЛНО ЗДРАВНО И Т Н ИЗМАМНИ СХЕМИ ЗА КОИТО ВСИЧКИ ДОБРОЗОРЛЕНО ПЛАЩАТ ЗА ВСИ4КИ ТИЯ СИ ЗАСЛЪЖАВА ДА СИ КУПЯТ И ДА СИ ГО ПЛАЩАТ ЩОТО олигофрен ОТ ДУМА НЕ РАЗБИРА ОСТАВИ ГО ДА МРЕ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg