През първото тримесечие на годината, независимо от политическата нестабилност, инвестициите в аутсорсинг услуги и промишлеността продължиха и повлияха благоприятно на пазарите на офис и индустриални площи. Това показват пазарните проучвания на имотната компания Forton, партньор на глобалният консултант Cushman & Wakefield за България и Македония.

Продължи да се забавя новото строителство във всички бизнес сегменти на пазара, което води до намаляване на процента свободни площи и свиване на разликата между търсене и предлагане. Същевременни тенденцията към изнасяне на работни места и производствени мощности към страната ще продължи да определя пазара до края на годината.

„Българските компании обикновено са в ролята на продавач или наемодател и по-рядко клиенти за покупка или наем. С вноса на бизнес, обаче, за разлика от вноса на стоки, се генерират допълнителен бизнес и работни места, които влияят позитивно на цялата икономика. Затова в запазването на тенденцията на аутсорсинг виждаме позитивен знак с дългосрочен ефект“, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton.

Офис площи

Фирмите от секторите аутсорсинг на бизнес процеси и информационни технологии остават основни наематели на пазара на офис площи. Те са заели по около една четвърт от отдадените общо 14 100 кв.м през тримесечието. Въпреки традиционно по-слабите данни за първото тримесечие, като цяло 2013 г. е бил по-силна в сравнение с предходните две. „Сделките са по-малко на брой, но бяха наети сравнително големи обеми офис площи, казва Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton. .

Завършените нови проекти са малко - общо 19 300 кв.м. бяха въведени в експлоатация, от които 17 200 кв.м са построени за собствени нужди. Общо усвоените площи за тримесечието стигнаха 31 300 кв.м, с 23.2% повече от предходното тримесечие.

Преместването на наемателите от сгради с ниско качество е повишило заетостта на клас А и В сградите. Свободните офиси са намалели с 1.74 процентни пункта до 31.7% в сравнение с предходното тримесечие. В 10-те най-добри клас А офис проекта намалението е с 0.8 процентни пункта до 17.6%. Наемите за клас А офиси останаха непроменени за поредно тримесечие в коридора между 9-12 евро на кв. ,.

„С увеличението на заетостта очаквам следващите сделки да се сключват в горната граница на този диапазон“, прогнозира Кайзеров.

Индустриални площи

Производственият сектор в поредно тримесечие подкрепи пазара на индустриални площи. LEM, швейцарски производител на електрооборудване, обяви, че наема 4 500 кв.м в София за производство. Извън столицата турският производител на какаов ликьор и какао на прах „Алтънмарка“ придоби фабриката за преработка на вълна ADF в Първомай в една от най-забележителните сделки за последната година.

Последните сделки са на фона на свито предлагане на индустриални площи. Завършените площи бяха с 66% по-малко от завършените в последните три месеца на 2012 г.

В резултат на това процентът на свободните площи се сви до 3.36% от наличните 739 600 кв.м в съвременни складови и промишлени сгради в региона на София, а наемите остават без промяна.

Очакванията на Forton за второто тримесечие на 2013 г. са по-скоро позитивни, стига политическата перспектива да не се влоши след предстоящите на 12 май избори.