Пазарът на офиси през първата половина на тази година е бил доминиран основно от изискванията на наемателите, се казва в доклад на Regents. Те са били в състояние да договарят по-ниски наеми, дори релокация с покриване на разходите.

Много офис-сгради клас „А“ и „Б“ бяха завършени през първите шест месеца на годината, като на пазара в София са излезли нови 24 300 кв. метра площи от тези класове.

Делът на офисите клас „А“ се е увеличил с 1 процентен пункт до 47% от новооткритите такива, като всички са били в покрайнините на София.

Няма съществено изменение при обема на офиси в процес на изграждане предвид на слабото възстановяване на имотния сегмент в страната.

Проектите в процес на изграждане в столицата през първото тримесечие са били 290 300 кв. м., а замразени са били проекти за 203 000 кв. м. към края на май.

Офисите клас "А" в процес на изграждане са били 225 700 кв. м., докато 68 000 кв. м. са били замразени. Около 62% от тях са били ситуирани в покрайнините на града.

"Цариградско шосе" продължава да е основният коридор за изграждане на нови офис-площи офиси от най-висок клас. Втората най-популярна локация за подобен род офиси е бил булевард "България".

Общо 22 500 кв. м. офиси от най-висок клас са били наети през първото полугодие, което е близо два пъти повече, в сравнение с рекордно ниското ниво от 10 500 през първото полугодие на миналата година.

Основните наематели продължават да са компании от технологичния сектор.

Разликата в търсенето и предлагането на офиси все още е значително, като се очаква да се запази така през следващите няколко тримесечия.

Нивата на наемите се запазват относително стабилни, като варират широко между 6 и 25 евро за квадратен метър, в зависимост от локацията.

Средните нива на офиси клас "А" са се понижили до 15.90 евро за квадратен метър, в сравнение с 16.4 евро през първото полугодие на миналата година.

При офисите клас "Б" също няма съществени отклонения, като към момента наемите са 8.3 евро за квадратен метър, в сравнение с 8.8 евро за квадратен метър през първото полугодие на миналата година.

Обемът на незаетите офиси продължава да се понижава за пето поредно тримесечие, достигайки 21.3% през второто тримесечие на годината. За сравнение, свободните офис-площи клас "А" в са били 32% преди шест месеца.