Когато стана ясно, че Катар ще е домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., мнозина бяха учудени. За тях Катар и столицата Доха все още представляват икономически изостанал пустинен район, който изостава от процъфтяващите центрове на икономическия ръст, като Рио де Жанейро и Шанхай, пише Business Insider.

Оказва се, че Доха е на ниво с тези метрополиси и дори ги изпреварва в някои класации. Днес Катар може да се похвали с най-голям доход на глава от населението в света.

Вижте още: 10 невероятни обещания на Катар за Световното по футбол

Доброто икономическо състояние на страната се дължи основно на факта, че разполага с третите най-големи резерви на природен газ в света и е водещият износител на втечнен природен газ. Резултатът от това е, че една десета от населението на Катар (29 000 души) са милионери.

Разумните катарски инвестиции обаче също не трябва да бъдат подценявани. Държавният инвестиционен фонд на страната Qatar Investment Authority (QIA) е 12-ият най-голям в света с 85 млрд. долара активи под управление. Посредством своите холдинги и подразделения фондът притежава милиарди долари в недвижими имоти, търговски, спортни, финансови и културни инвестиции. През тази година фондът възнамерява да похарчи 30 млрд. долара, според Bloomberg.

Ето и някои от най-значимите инвестиции на Катар:

Катарското кралско семейство притежава медийна империя

Състоянието на супер богатия емир на Катар Калиф ал Тани се оценява на 2 млрд. долара през 2008 г. През 1996 г. той помага за основаването на арабската медийна империя Al Jazeera с грант от 140 млн. долара.

Днес телевизията е собственост на Qatar Media Corporation, които са инжектирали над 1 млрд. долара в канала, който има над 200 млн. зрители в цял свят.

QIA има значителен дял в британската банка Barclays

QIA е най-големият акционер в Barclays. През 2009 г. Qatar Holding, която е подразделение на QIA, продаде 35 млн. акции на британската банка, намалявайки дела си в нея до около 5.8%, в сравнение с малко над 6% преди това.

QIA притежава значителен дял и в швейцарската банка Credit Suisse, в това число и централата на банката

QIA в момента има 6.17-процентен дял в Credit Suisse. През тази година подразделението на фонда Qatari Diar закупи централата на швейцарската банка в Лондоското сити за 517 млн. долара.

Катар купува универсалния магазин Harrods и го превръща в глобална хотелиерска марка

През 2010 г. Qatar Holding купува луксозната британска верига универсални магазини Harrods за 2.35 млрд. долара.

Катарският министър-председател Хамад бин Ясим бин Джабер ал Тани има големи планове за марката. През следващата година той планира да започне строителството на хотел Harrods в Куала Лумпур, като следващите такива хотели ще бъдат построени в Ню Йорк и Париж.

Фондът разработва и верига луксозни хотели в Европа

Хотелиерското подразделение на QIA Katara Hospitality е на път да закупи четири луксозни хотела във Франция, в това число Martinez в Кан и Concorde Lafayette в Париж.

В момента Katara Hospitality работи по Peninsula Hotel с 200 стаи в Париж, където през 70-те години се е помещавало Министерството на външните работи на Франция.

Katara Hospitality в момента също така работи по хотелите Excelsior Hotel Gallia в Милано и Hotel Schweizerhof в Цюрих.

QIA има сериозни инвестиции в имоти в Лондон, в това число в Олимпийския парк на града

Имотните инвестиции на Катар в Лондон са големи през последните десет години. В последните години инвестициите на Катар в британска инфраструктура, недвижими имоти и финансови институти надхвърлят 16 млрд. долара.

Наскоро Qatari Diar купи олимпийското селце за 906 млн. долара, заедно със строителна компания.

QIA беше в основата на строителството на Шард, най-високата сграда в Европа

QIA оглавява строителството на открития наскоро Шард, 95-етажен стъклен небостъргач, предлагащ изглед към финансовия район на Лондон и катедралата Сейнт Пол.

Не всички катарски инвестиции в лондонски имоти обаче са успешни

Британското министерство на отбраната продава свои имоти в Лондон на Qatar Diar за близо 1.5 млрд. долара през 2009 г. Въпреки че в тях са живели британски войници до 2008 г., казармите се намират в най-скъпия жилищен квартал във Великобритания.

След като преглежда архитектурните планове на компанията, принц Чарлз изпраща писмо до катарското кралско семейство, молейки ги да се откажат от строителството на модернистична жилищна сграда.

Катарците оттеглят молбата си за строителство заради писмото, но след това техният съдружник Крисчън Кенди ги съди за нарушаване на договора.

С преработен архитектурен план и съдебно споразумение проектът най-накрая се задвижва.

Имотното подразделение на QIA притежава централния офис на Shell в Лондон и има и други петролни и енергийни инвестиции

През 2011 г. Qatari Diar купува Shell Centre от петролната компания Shell за 466 млн. долара. Като част от споразумението Shell ще запази известната си 27-етажна сграда, но Катар получава останалата част от земята за строителство. QIA планира да построи магазини, офиси и жилища там.

QIA наскоро закупи значителен дял в Shell, като се смята че той е между 3 и 5%. Ако делът възлиза на 5%, QIA ще е най-големият акционер в Shell.

Катарците наскоро закупиха 3-процентен дял и от голямата френска енергийна компания Total и преговарят за дял в италианската ENI.

Говори се, че QIA ще купи модната къща Valentino

Катарският държавен инвестиционен фонд и кралското семейство преговарят за закупуването на модната къща Valentino за 854 млн. долара. Възраждащата се модна марка отчете 300% ръст на печалбата през 2011 г.

Смята се също така, че Valentino е предпочитаният дизайнер на съпругата на емира на Катар.

Страната е инвестирала и в редица други луксозни компании като LVMH и Porsche

Катарските пари постоянно текат към европейските луксозни марки. В момента Катар притежава близо 1% от LVM. Делът е струвал близо 861 млн. долара през март.

През 2009 г. QIA навлезе в сферата на луксозните автопроизводители. Тогава Катар купува 10% от Porsche.

Без да вдига шум QIA купува монументална колекция от предмети на модерното изкуство и строи музеи, където да я помещава

Катар е инвестирал милиони долари в изкуство през последното десетилетие. През 2008 г. възлага на известния архитект Йау Минг Пей да проектира Ислямския музей на изкуствата в Доха. През 2013 г. пък ще отвори врати проектираният от Жан Нувел Национален Музей на Катар.

За двата музея малкото арабско кралство е събрало колекция предмети на изкуството от световна величина, която може да съперничи на всеки западен музей.

QIA наистина искаше да се сдобие с футболен клуб

Години наред QIA се опитва да закупи спортен клуб и по-конкретно водещ европейски футболен клуб.

Опитите за придобиване на Манчестър Юнайтед и Евертън бяха неуспешни, но от QIA наскоро закупиха Пари Сен Жермен и вече инвестират сериозно във футболисти. Те не успяха да купят бразилския защитник на Милан Тиаго Силва за 58 млн. долара, но привлякоха аржентинеца Хавиер Пасторе за 54 млн. долара.

В момента Qatar Foundation има договор за 232 млн. долара с футболен клуб Барселона, съгласно който играчите на тима носят логото на фондацията на фланелките си.