Слаб ръст на строителството у нас и в еврозоната отчита Евростат

691
Слаб ръст на строителството у нас и в еврозоната отчита Евростат

© Unsplash

Продукцията на сектор "Строителство" в Европейския съюз и еврозоната се е увеличила с 0,2% през май спрямо април 2023 г.

Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от БТА.

На годишна основа (спрямо май 2022 г.) строителството на сгради в ЕС е намаляло с -0,4%, а в еврозоната се е увеличило с +0,1%.


В България през май 2023 г. е отчетено повишение на обема на строителството с един процент спрямо предходния месец, показват сезонно коригираните данни на Евростат.

През първото тримесечие на годината у нас e регистриран спад на производството в сектор "Строителство" - с 0,7% спрямо последното тримесечие на 2022 г.

През май тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +0,1% спрямо април, а при строителството на сгради с +0,4%

Във всички страни от ЕС гражданските инженерни проекти се увеличават с +0,4%, а строителството на сгради с +0,2%.

Логистичните и индустриалните имоти остават най-търсените активи в ЦИЕПрогнозата на Colliers, е че производственият сектор в страните от ЦИЕ-12 ще продължи да нараства значително

Най-сериозно увеличение на производството в сектор "Строителство" през април на месечна основа сред страните от ЕС, за които са налични данни, е регистрирано в Словакия (+5,5%), Румъния и Словения (+3,7%), следвани от Нидерландия (+3,6%). Най-сериозен спад е отбелязан в Белгия (-2,8%), следвана от Австрия (-2,5%) и Унгария (-1,7%).

На годишна основа през май 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +2,7%, а при строителството на сгради е регистрирано понижение с -0,3%.

За същия период при гражданското строителство в ЕС е регистрирано годишно повишение с +3%, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с -0,9%.

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно повишение на производството в сектор "Строителство" е отчетено в Словения (+24,6%), Румъния (+10,6%) и Испания (+7,1%).

На другия край, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция, са Унгария (-12%), Италия (-6,5%) и Швеция (-6,3%).

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg