Владимир Путин ще посети Китай в четвъртък и петък, като това ще бъде първото чуждестранно пътуване на руския лидер, откакто миналата седмица положи клетва за пети президентски мандат.

Държавната визита в Пекин, която е 43-тата среща на Путин с президента Си Дзинпин, идва в момент, когато Китай играе все по-голяма роля в подкрепата на руската икономика след пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през 2022 г.

Пекин хвърли на Москва жизненоважен икономически спасителен пояс, като помогна да се смекчат щетите от западните санкции заради войната, които отрязаха Русия от международните пазари и вериги за доставки.

САЩ са все по-обезпокоени от ролята на Китай в подпомагането на руската военна машина и предупредиха Пекин, че китайските компании могат да бъдат подложени на вторични санкции за доставки към отбранителната индустрия на Москва.

Путин подчерта значението на оръжейния сектор, който според официални лица, цитирани от Financial Times, работи денонощно на няколко смени, за да увеличи производството, като назначи технократа Андрей Белоусов за министър на отбраната в неделя и адресира корупцията в армията.

От Кремъл заявиха, че Путин и Си ще "обсъдят подробно целия спектър от въпроси в рамките на всеобхватното си партньорство и стратегически отношения, ще определят основните насоки на по-нататъшното развитие на руско-китайското практическо партньорство и ще проведат задълбочен обмен на мнения по най-належащите международни и регионални проблеми".

Двамата лидери ще подпишат съвместно изявление след разговорите си и ще вземат участие в мероприятие по случай 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и Съветския съюз, добавиха от Кремъл.

Путин ще се срещне и с китайския премиер Ли Цян, за да обсъдят търговски и хуманитарни въпроси, като също ще посети североизточния град Харбин, за да открие две двустранни търговски събития.

Обемът на търговията на Китай с Русия е нараснал с 26% през миналата година до рекордните 240 млрд. долара, но е подложен на натиск, след като САЩ засилиха опитите си да накажат компаниите, участващи в подкрепата на военните усилия на Путин.

Банките избягват да обработват редица трансакции с руски контрагенти, което довежда до спад на търговията на Китай с Русия с близо 16% на годишна база през март и с 13,5% през април.

Кремъл също така се надява, че Китай ще замени Европа като основен пазар за нейния износ на газ, който се срина след войната в Украйна и доведе до огромни загуби за монополиста Газпром.

Но Москва и Пекин все още не са сключили споразумение за "Силата на Сибир 2" - дългогодишен газопровод, който ще снабдява Китай с газ от находища, обслужващи преди това европейските пазари.

Посещението на Путин ще дойде само дни преди встъпването в длъжност в понеделник на Уилям Лай Чинг-те като президент на Тайван - самоуправляваща се островна демокрация, която Китай обявява за своя територия и заплашва да анексира със сила, ако се наложи.

Миналата седмица Си се завърна от петдневно посещение в Европа, включващо спирки в Унгария и Сърбия - страни, считани за близки до Русия.