10 грешки, заради които хората най-често се разоряват

18554
10 грешки, заради които хората най-често се разоряват

Човек не трябва да произлиза от богато семейство, да има следващата голяма идея за 1 млрд. долара или да работи по 18 часа на ден, за да стане богат, казва милионерът Майк Финли, който е натрупал богатството си сам.

“Не трябва да сте изключителни по нито един от начините, които ще ви осигурят място в медиите. Това, от което имате нужда, е да избягвате да прахосвате пари за краткосрочно щастие по цени на дребно,” казва Финли, автор на книгата “Финансово щастие,”

Ето и кои са най-често срещаните парични капани, според Финли, които разоряват потребителите:


• Правите демонстрирането на състояние един от основните си приоритети като купуват все повече неща. Материалните уловки на фалшивия начин на живот, който може да бъде видян в списанията и рекламите, не са добри инвестиции нито във финансово отношение, нито в дългосрочно щастие.

• Работите работа, която мразите и прекарвате свободното си време в купуване на щастие. Вместо това намерете си работа, която ви носи удоволствие от понеделник до петък, така че да не компенсирате нещастието си със скъпо струващи навици през уикенда.

• Живеете от заплата до заплата и не се притеснявате, че трябва да спестявате пари. Живеете за деня, това е единственото, което има значение. Постигнали ли сте вече всичките си мечти до този момент? Ако не, се заредете с надежда и планирайте утрешния ден. (Ако оценявате начина си на живот днес, това не изисква ненужни разходи.)

Вижте още: Защо никога няма да си богат?

• Спирате с образованието, веднага щом получите диплома, никога не сте чели книга за личните финанси. Почти всеки експерт ще ви каже, че най-надеждният начин да се измъкнете от бедността е образованието. Дипломите не трябва да са края на трупането на познания, те трябва да са крайъгълен камък на трупането на мъдрост през целия живот.

• Участвате в игри на късмета възможно най-често. Магическото мислене, особено когато става въпрос за пари, е опасен начин да търсите финансова сигурност.

• Занулявате кредитните си карти и внасяте минималната вноска, когато е възможно. Да плащате лихва за неща, от които наистина нямате нужда, е трагично пилеене на пари.

• Когато ви попаднат малко свободни пари, ги харчите. Заслужавате го. По тази логика, казвате, че бъдещото ви аз не заслужава парите, които могат да бъдат умножени с разумни инвестиции.

• Купувате най-големия годежен пръстен и организирате най-голямата сватба, така че всички да видят колко сте невероятни. Нищо не казва “Да започнем бъдещия си живот заедно” така, както профукването на всичките ви спестявания за една вечер.

Вижте още: 14 навика на нещастните хора

• Отнасяте се към всичките тези “невероятни” знаменитости и “успели” атлети като към примери за подражание. Опитвате се да сте точно като тях, когато е възможно. Доколкото е известно има само едно "вие", което вселената познава. Не размивайте уникалността си като преследвате някакъв имидж.

• Обвинявате другите за проблемите си в живота. Повтаряйте след мен: Аз съм жертва. Манталитетът на жертва е опит да се даде рационално обяснение на лошите навици и вземането на лоши решения.

“Ако не ви допада настоящото ви финансово положение, не стойте просто така, повтаряйки си: ‘Само ако имах повече пари,’ ” казва Финли. “Вместо това, използвайте го като мотивация за по-добър живот. Ето защо настоящото ви положение не ви допада.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg