Това, което ядем, оказва голямо влияние не само върху собственото ни здраве, но и върху това на планетата.

За щастие, има хора като Кайл Лий - 29-годишен рибар от Аляска, които са тук, за да осигурят по-устойчиви ястия за трапезата ни.

„Знаете ли, че голяма част от уловената в див вид риба преминава през преработватели, дистрибутори, търговци на едро и търговци на дребно, докато накрая стигне до потребителя“, пита Лий.

„Заслужаваме по-свежи морски дарове, по-малко хора, боравещи с продукта. Alaskan Salmon (компанията на Лий, бел. ред.) премахва всички посредници“, разказва той пред T+L..

Лий всяко лято лови риба на река Кенай с баща си, където развива любовта си към тази дейност. Докато посещава колеж, той за първи път осъзнава недостатъците на търговския риболов - сьомгата в останалите американски щати по нищо не прилича на тази във фризера му в Аляска.

Затова той започна да проучва как да доставя по-пресни риба и морски дарове от дивата природа на Аляска, без всички екстри, които "замъгляват" процеса.

"След като завърших образованието си в Университета на Колорадо, трябваше да взема решение: или да приема предложението за работа и да се присъединя към корпоративния свят, или да продължа да се занимавам с риболов. Знаех, че винаги мога да си намеря работа в офис, а да имам възможността да ловя рибя в някои от най-красивите и малко посещавани райони на Аляска е възможност веднъж в живота", казва той.

През 2015 г. той купува търговска риболовна лодка и стартира Alaskan Salmon - компания, която позволява на клиентите да поръчат предварително сьомга и морски дарове, които иначе бихте могли да намерят само в изискани заведения.

Сьомгата, която ядем в бъдеще, може да е отгледана на сушатаНови начини за отглеждане на риба

Лий иска да се разбере, че не всички риболовни дейности са еднакви, като призовава хората да купуват рибни продукти от Аляска. "Риболовът от този район е златният стандарт в действителните практики за устойчивост. Що се отнася до сьомгата, това е нещо повече от начин на живот за нас в Аляска. Това е дълбоко вкоренено в нашите традиции", казва той.

Компанията му, отбелязва той, изпълнява щателно няколко стъпки, за да влияе върху рибата възможно най-минимално, като целта е да я запази такава, каквато „майката природа я е замислила“.

Елиминирани са между 7 и 10 посредници, което означава, че потребителите получават по-свежа като вкус риба, знаейки, че тя идва от източник, който е по-малко ангажиран с изкопаеми горива, а също и от по-високо платените служители.

„Надяваме се да вдъхновим хората да приготвят повече риба и морски дарове у дома и ще продължим да предоставяме прозрачност и информация за нашия риболов и продукти, и разбира се - по-вкусни рецепти“, казва той.

Що се отнася до любимия му начин за приготвяне на сьомга, Лий казва, че я предпочита сурова. "Когато я ядете сурова (под формата на умами), получавате повече от вкуса й. Сьомгата от река Кинг се нарича кралица с причина. Тя се топи в устата ви, а вкусовият й профил е безумен", казва той.

"Когато я готвя, съм доста пестелив откъм подправки, защото сьомгата вече има толкова много вкус в себе си и не искам да маскирам нищо от него. Когато имам време, обичам да правя пушена сьомга."