Четирите най-устойчиви на рецесия професионални сфери

4618
Четирите най-устойчиви на рецесия професионални сфери

Предупрежденията за предстояща рецесия повишават нивото на тревожност.

Инфлацията върви нагоре, има хаос на фондовия пазар и компаниите започват да се подготвят за най-лошото чрез съкращения, замразяване на новите назначения и други.

Внезапната промяна на динамиката на пазара на труда, след месеци на силно търсене и повишаване на заплатите на служителите, кара много работещи американци да си скубят косите, пише CNBC.

Перспективите за нова работа стават все по-лоши - такива са очакванията за следващите месеци, казва Лоурънс Бол, професор в университета Джон Хопкинс.

Въпросът е - колко по-лошо може да стане?

Ако планирате да променяте работното си място в скоро време, трябва да знаете, че докато някои професии са абсолютно устойчиви на рецесия, други са в противоположна ситуация.

По време на Голямата рецесия, която продължава от 2007 до 2009 г., секторите на строителството и производството претърпяват значителни спадове в заетостта, сочат данни на Бюрото по трудова статистика.

Financial Times: Предстои рязък скок на цените Нивото на инфлацията се държи на “многодесетилетни максимуми” в много страни, включително САЩ, Еврозоната и Великобритания

Това е така, защото по време на икономически спад хората обикновено ограничават своите дискреционни разходи и отлагат големите покупки, включително на коли и нови домове, казва Карън Дайнън, професор по икономика в Харвардския университет и бивш главен икономист в Министерството на финансите на САЩ. Тя прогнозира, че същото ще се случи в тези индустрии, ако скоро настъпи рецесия.

Бол и Дайнън са категорични, че четирите устойчиви на рецесия индустрии са: здравеопазване, администрация, компютърни и информационни технологии и образование.

Общото между тези четири сектора е, че са по-малко чувствителни към промените в лихвените проценти и хората зависят от тези услуги, „независимо дали икономиката е в подем или в рецесия“.


Nomura: Тези големи икономики ще влязат в рецесия в следващите 12 месецаОсвен в САЩ, от Nomura очакват рецесия още в еврозоната, Великобритания, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада през следващата година

Бол очаква, че ще има повишено търсене на персонал в колежи и университети в САЩ, ако настъпи рецесия, тъй като повече хора ще се ориентират към завършване на висше образование, „като начин да придобият нови умения и да подобрят перспективите си за работа“.

Хората са по-склонни да отидат в колеж, ако пазарът на труда е лош, казва той.

Според Дайнън, усъвършенстването на професионалните умения е ключово, независимо дали търсите нова работа или не. Те ви правят по-конкурентоспособни и ценни като служители.

Проверете кои умения се споменават най-често в обявите за работа, които ви интересуват, и започнете да ги практикувате или попитайте шефа си дали вашата компания предлага курсове за професионално развитие и уебинари, допълва тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg