Десет факта за HR Capital часове преди IPO-то на компанията

4128
Десет факта за HR Capital часове преди IPO-то на компанията

© Unsplash

Поредната седма компания ще набира капитал на пазара на растеж на Българска фондова борса (БФБ) – BEAM.

Това ще се случи утре, когато ще се проведе аукцион за продажбата на 330 000 акции от HR Capital.

Ето и няколко факта за инвестиционата компания, които може би не знаете:

За последните 4 години HR Capital е успяла да постигне над 3.5 пъти увеличение на инвестирания капитал.


HR Capital планира да разпределя 50% от общата разпределяема печалба на дружеството между акционерите си.

Инвестиционната компания ще предложи по 2 нови акции за всяка притежавана от инвеститорите след приемане на одитирания годишен отчет за 2021 г.

Сред компаниите и фондовете, в които HR Capital инвестира, са:

  • eBag - лидер в онлайн търговията на хранителни стоки;
  • BIODIT - високотехнологична компания, специализирана в разработването и производството на биометрични системи за контрол на достъпа и сигурност;
  • Superdoc & Healee - платформа за запис на час при лекар и платформа за телемедицина и онлайн консултации с лекар;
  • Agrigate Media - водеща медийна група в областта на селското стопанство в България;
  • Endeavor Catalyst – фонд с над 200 инвестиции, сред които и 37 компании, оценени на $1B+, включително 29 компании-еднорози;
  • Eleven 2.0 - фонд, инвестиращ в едни от най-обещаващите компании в България и региона;
  • Eleven 3.0 – фонд, който стартира през октомври 2021 г. и ще инвестира в 5 основни направления: Fintech, Healthcare, Future of Work, Future of Food и Ecomtech.

Онлайн супермаркетът eBag е с най-голям дял в портфейла на фонда. През 2016 г. приходите на компанията са 1.5 млн. лева, а две години по-късно те вече са близо 5 млн. лева. След началото на COVID-19 продажбите на компанията се увеличиха до 24.3 млн. лева, а плановете за 2022 г. са за достигане на годишни приходи от близо 100 млн. лева.

Вчера ви информирахме, че HR Capital е участвало в набирането на капитал на Plum. Гръцкият AI асистент за финансово планиране е набрал 24 млн. долара в поредния си рунд за набиране на капитал.

Приложението за управление на лични средства е базирано в Лондон, но вече разполага с близо 2.5 млн. клиента в Европа, а приходите му на годишна база показват ръст от 189%.

Набраните средства ще бъдат използвани за предлагането на нови продукти от страна на Plum, както и за навлизане на американския пазар.

Аукционът утре ще се проведе при цена от 4.48 лева на акция, като методът на провеждане ще е на принципа на най-големия остатък, където в случай на по-голям интерес и презаписване акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори.

В момента в HR Capital имаме еднорози в портфолиото си, благодарение на инвестициите във фондове, но това, което истински се надяваме, е да имаме еднорози в портфолиото си от директни инвестиции, каза преди време съоснователят на фонда Христо Христов. 

Поръчки за участие в първичното публично предлагане ще могат да се подават след 18 часа днес през търговските платформи. Мениджър по предлагането е Карол АД.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg