Думите, които никога не трябва да казвате на интервю за работа

3152
Думите, които никога не трябва да казвате на интервю за работа

© Pixabay

Не всяко работно място може да бъде мечтаното за вас, но въпреки това не трябва да допускате една фатална грешка – да третирате работата си като трамплин към друга позиция.

Това е не просто грешка, според известния автор Сузи Уелч, а нещо, което никога не бива да издавате по време на интервю за работа, тъй като може да ви поства назначението.

„Ще се ожените ли някого, ако казвате „Ти си ОК, но само докато не се появи някой по-добър?””, пита Уелч. „Очевидно не, но точно това чуват работодателите, когато произнесете фразата, убиваща всяко интервю за работа”, посочва тя, цитирана от CNBC.


За първи път Уелч се сблъскала с подобни думи, докато търсела редактор за бизнес списанието, което управлявала. Тя се надявала да назначи конкретен талантлив кандидат, който изглеждал заинтересован от офертата. Интервюто минало добре, но накрая Уелч задала класическия въпрос: „Къде се виждате след три години?”.

„Вероятно в отдела по комуникации на някоя банка”, отвърнал кандидатът. „С удоволствие бих преминал към тази индустрия, която прави тукашната работа чудесно стартово стъпало за мен”, добавил кандидат-служителят.

Уелч разбрала, че това е краят на интервюто с този кандидат, независимо от неговия талант.

„Не ме разбирайте погрешно – всъщност адмирирам хора, които мислят стратегически за собствената си кариера. След седем години като криминален репортер, знаех, че ми трябва MBA степен и няколко години консултации, преди легитимно да мога да отразявам бизнес, като дори съветвах собствените си деца да работят за определени компании, само за да натрупат качества”, казва Уелч.

Въпреки че не всяка работа ще бъде анганжимент за цял живот, не можете да „използвате работодателите за вашите нужди”, смята писателката. Според нея повечето работодатели няма да останат доволни от подобни признания още по време на интервюто. 

Защо ранното пенсиониране може да се превърне в кошмар?Ранното пенсиониране невинаги се оказва толкова приятно, колкото изглежда

От друга страна, да третирате работното си място като средство за постигане на дадена цел не носи особено удоволствие в живота. „Отвъд стратегическото мислене е. Отвъд амбицията. Това е просто нещо като работа на наемник”, казва Уелч.

Според нея човек трябва да грабва всички възможности, независимо колко дълго време планира да остане на дадено работно място, като само по-този начин ще създаде истински приятелства на работа и репутация, която може да му помогне, в крайна сметка, да достигне мечтаната работна позиция.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg