Как да напуснете работа възможно най-зрелищно?

4335
Как да напуснете работа възможно най-зрелищно?

© Pixabay

Представете си следната картинка. Стойте пред бюрото на шефа с молба за напускане в ръка.

Казвате в лицето му купища критики, насъбирани с години.

Обръщате се и през рамо хвърляте бомба тип „коктейл Молотов” с хладнокръвен поглед, насочен в бъдещето.


Въпреки че изглежда като сцена от филм, подобен подход е - меко казано, непрепоръчителен.

Когато напускате работното си място, има далеч по-добри начини да реализирате самоотвода си.

Обикновено човек дава предизвестието, работи тихо и кротко до изтичането му, след което тихомълком се стопява в забравата на корпоративния свят. 

Има две версии на тази история, но всяка от тях има отношение към следващия етап на вашата кариера.

Първият сценарий е от типа „изгаряне на мостове”, като обикновено върви ръка за ръка с рискове, посочват професорите от Станфордския университет Дейв Евънс и Бил Бърнет, докато вторият сценарий от типа „мързеливо напускане” е доста по-полезен.

В тяхната нова книга Designing Your Work Life: How to Thrive and Change and Find Happiness at Work двамата учени измислят трети сценарий – „репродуктивно напускане”.

На база техния коомбиниран опит от 80 години труд, както и на други хиляди експерти от сферата на услугите и науката, Евънс и Бърнет посочват стратегия за напускане на работа, която носи ползи за всички и подготвя хората за успешна следваща стъпка в кариерата.

„Както всеки създател на филми ще ви каже, двата най-важни момента са кулминацията в действието и последните пет минути. А последните пет минути олицетворяват вашето напускане”, казва Евънс пред CNBC.

„Невероятно мощни спомени и впечатление ще остави начинът, по който сте си тръгнали; последните няколко неща, които сте направили. Наистина е важно това да се прави правилно.", добавя той.

Четири прости стъпки

Напускането на работно място обикновено не е решение, което се взима лесно, като понякога се отварят възмозности да работите с вашия работодател по алтернативни решения на ситуацията.

Но ако сте решили, че със сигурност напускате, Евънс съветва да следвате четири прости стъпки.

1. Оставете работното си място в по-добро състояние, отколкото сте го заварили

Всеки човек с опит в къмпингуването знае правилото „оставете мястото в по-добро състояние, отколкото сте го заварили”. Това е подходящо правило и когато говорим за работно място.

Предприемете малко стъпки, за да подобрите работното си място през последните няколко дни на работа. Това не само ще бъде полезно за колегите ви, но ще увеличи увереността относно следващата стъпка в кариерата ви. Така или иначе, толкова малко хора постъпват така, че със сигурност ще бъдете помнени с добро дълго време от бившите си колеги.

2. Ревизирайте мрежата си от контакти

Мрежата от професионални контакти е един от най-важните ви активи за бъдещи работни възможности.

Направете така, че да разширите мрежата си, преди да напуснете, както като отделите време, за да циментирате настоящите си взаимоотношения, така и чрез контакти с хора, с които никога не сте говорили преди това.

3. Подгответе терена за вашия наследник

Когато правите следващата си кариерна стъпка, лесно можете да пренебрегнете един важен играч – вашият наследник на работната позиция.

Но ако подготвите терена за него, така че да заема позицията успешно, това може да ви донесе дивиденти, смята Евънс.

Теорията за 40%, или как да бъдете по-щастливи?Можем да бъде два пъти по-щастливи, независимо от това какъв е нашият социален статус, ниво на богатство или пък жизнени обстоятелства

Можете да сторите това, като оставите бележки с напъствия, включващи пояснения какво се прави при ключови процеси и задачи. Това не само ще остави добри впечатления, но и може да накара хората да ви запомнят като добър колега за дълго време.

4. Тръгнете си позитивно

Направете така, че последните впечатления от вас да са позитивни. Можете да предоставите обратна връзка към горните етажи на управлението, но не забравяйте да направите това по конструктивен начин. Най-важното е да подчертаете позитивите, които вие и компанията сте извлекли един от друг.

„Не е толкова трудно да направите това както трябва. Просто си подгответе добър сценарий и се придържайте към него. Ще останете доволни, че сте направили това”, казва Евънс. 

Качество за цял живот

Въпреки че Евънс смята, че четирите стъпки са приложими във всякакви ситуации в кариерата, те са особено полезни за младите професионалисти.

В наши дни смяната на работата се случва доста по-често спрямо миналото, като младите работници най-вероятно ще сторят това множество пъти в рамките на трудовия им живот.

Правилното напускане на работно място прави така, че дълго след вас да се говори, че сте били успешен служител – нещо, което може да отвори много врати за вашето развитие в бъдеще.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Букварче
# 0
11:03 | 12 March 2020
Стойте. Ебаси.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg