Как да печелим по време на кризата с коронавирусa?

3109
Как да печелим по време на кризата с коронавирусa?

Разрастващата се епидемия от коронавирус и последващото и въздействие върху печалбите на компаниите по света и глобалната икономика, като цяло, продължава да доминира новинарския поток. 

Фондовите пазари в САЩ преживяха най-слабата си седмица (до 28 февруари) от октомври 2008 г. насам или от глобалната финансова криза.

Всъщност, и трите основни индекса на щатските фондови пазари – Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq, приключиха последната седмица на февруари на територия на корекция (спад от над 10% от последния връх).

Освен това няколко известни компании, като Apple, Nike, United Airlines и Mastercard, изпратиха предупреждения за печалбите и приходите си през следващото тримесечие.

Как да печелим по време на кризата с коронавирус?

Питър Опънхаймър, главен стратег Ценни книжа на Goldman Sachs, заяви: “В краткосрочен план, ние вярваме, че по-големият риск е в сегашните цени на акциите да бъде подценен ефектът на коронавируса върху печалбите, което предполага висок риск от корекция.”

С разпространяването на коронавируса дойдоха и корекциите на пазарите. Седмицата 23-27 февруари беше най-бързата корекция в историята на S&P 500.

На графиката по-долу можете да видите най-бързите корекции в историята на широкия щатски бенчмарк и времето, което отнема на S&P 500 да загуби 10% от последния си връх.Източник: CNBC

Какво направиха централните банки?

Акциите в САЩ направиха завръщане с гръм и трясък на 2 март, след като инвеститорите започнаха да вярват, че централните банки по света, включително Федералния резерв, ще предприемат действия, за да намалят загубите.

Очакванията бяха, че централните банкери отново ще се насочат към понижаване на лихвите с цел стимулиране на икономиката.


И пониженията не закъсняха. Рано сутринта на 3 март видяхме първото сваляне на лихвените нива. Понижението дойде от Резервната банка на Австралия, която намали лихвения процент в страната с 25 базисни пункта - от 0.75% до рекордно ниските 0.50%.

Само няколко часа след това Фед изстреля извънредно понижение на лихвите с 50 базисни пункта до диапазона от 1.00%-1.25%. Това беше първото сваляне на лихви без официално планирана среща на Федералния резерв от глобалната финансова криза през 2008 г.

Все повече анализатори прогнозират, че съвсем скоро ще видим сваляне на лихвите и от страна на Канадската централна банка, Английската централна банка и Резервната банка на Нова Зеландия.

Спекулациите за понижения в еврозоната и Япония също нараснаха, но ЯЦБ и ЕЦБ изглежда сякаш са изчерпали по-голямата част от амунициите си и нямат толкова възможности.

Въпреки това не можем напълно да отпишем неблагоприятното въздействие на епидемията от коронавирус върху глобалните фондови пазари и световната икономика като цяло. Все пак заразата продължава да се разпространява извън Китай и вече удари страни, като Италия, Иран, Южна Корея, Германия, а в последните дни навлиза и в САЩ.

Но нека да видим кои акции бяха големите печеливши и губещи в САЩ, след като епидемията от коронавирус спря бичите пазари на акции по света.

Кой спечели?

Някои от най-големите печеливши, на фона на развихрилата се епидемия от коронавирус, съвсем очаквано, бяха от сектор Здравеопазване и основно биотехнологичната индустрия - Moderna, Regeneron Pharmaceuticals, Inovio Pharmaceuticals и Gilead Sciences. Източник: Yahoo Finance

Само във вторник (3 март) акциите на Inovio нараснаха с почти 70%, в сравнение с цената на затваряне в понеделник, след като от компанията обявиха, че ускоряват срока за разработване на ваксина за лечение на коронавирус и се очаква да бъдат започнати тестове върху хора в САЩ още следващия месец.

Акциите на Inovio скочиха почти 2.5 пъти за последните два месеца, тъй като очакванията за ваксината, наречена INO-4800, нараснаха, на фона на почти 100 000 случая на коронавирус по света и над 3100 смъртни случая.

Извън биотехнологиите, акциите на Netflix поскъпваха, докато пазарите се сриваха, тъй като компанията има установен бизнес модел и е достатъчно силна фундаментално, за да осигури хеджиране срещу всякакъв вид спад.

Първо, тя предоставя основно услуги, свързани с предаване на видеосъдържание. По този начин всяко блокиране на бизнеса поради коронавирус е невъзможно.

Всъщност, през последното тримесечие Netflix добави цели 8.8 милиона нови абонати в международен план, надхвърляйки прогнозите на анализаторите с повече от 1 милион.

Кой загуби?

След като епидемията от коронавирус успя да засегне толкова много хора по света, сред най-потърпевшите акции бяха тези на туристическите компании. Круизните оператори бяха едни от най-тежко засегнатите.

Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line са най-големите играчи в този бизнес и трите компании изпитват тежки времена поради разрастващата се зараза. Norwegian беше най-сериозно разпродадена, тъй като 2% от приходите й идват директно от Китай. Но другите две акции също станаха свидетели на солиден спад.

Акциите на авиокомпаниите също бяха сериозно засегнати. Delta Airlines, например, стартираха годината на нива от 58.47 долара за акция, а на 3 март затвориха на цена от 46.70 долара, което е спад от над 20%. Производителят на самолети Boeing пък изтри около 12% от стойността си.

Енергийните гиганти също поеха надолу. Например, акциите на Chevron Corporation поевтиняха с около 20% от началото на годината. Сривът в цените на петрола поради по-слабото търсене от страна на Китай и сериозната експозиция в Поднебесната империя (около 27% от приходите) бяха сред основните причини за спада на компанията.

Как да се възползвате от епидемията?

Фармацевтични компании

Докато епидемията от коронавирус продължава да се разпространява, важността на изобретяването на ваксина срещу заразата ще продължава да нараства. Очевидно тази компания, която успее първа да пусне на пазара ваксина, ще се оформи като големия победител.

В надпреварата участват някои от най-големите компании за лекарства, както и биотехнологични компании. Учените се надяват да успеят да съкратят наполовина времето, необходимо за разработването на ваксина срещу коронавирус, след като вирусът вече беше отгледан в лабораторни условия.

Ето и някои от сериозните участници в надпреварата за изготвяне на ваксина за коронавирус, чиито акции може да поскъпнат сериозно при успех:

  • Inovio Pharmaceuticals

  • Novavax

  • Gilead Sciences

  • Regeneron Pharmaceuticals

  • Sanofi

  • Johnson & Johnson

  • GlaxoSmithKline

Все пак има и други възможности за печалба от финансовите пазари, ако епидемията от коронавирус продължи да се разпространява.

Къси позиции

При потенциално задълбочаване на епидемията от коронавирус, инвеститорите вероятно ще продължат да издърпват своите капитали от рисковите активи, като акции и петрол.

Това може да доведе до задълбочаване на корекцията на фондовите пазари от края на февруари и дори да се достигне до мечи пазар. Но как може да се възползвате от подобна ситуация?

Логичният отговор е с къси позиции в основните борсови индекси. Един от инструментите, който можете да използвате за отваряне на къси позиции, е Договор за Разлика (ДЗР). Освен да печелите при спад на цената, ДЗР може да ви даде възможност да употребявате и ливъридж.

Договори за разлика може да се използват и за заемане на къси позиции в петрол. Трябва да знаете, че дават основни вида суров петрол, които се търгуват на световните финансови пазари са WTI и Brent.

Активи убежища

Евентуално изтегляне на капитали от рисковите активи може да насочи парични потоци към активи убежища, като злато и други ценни метали, японска йенашвейцарски франк и американски държавни облигации.

Покупката на активи убежища може да даде експозиция със солиден потенциал за печалба по време на разрастване на епидемията от коронавирус.

А Вие как ще търгувате? Ще изберете покупка на фармацевтични компании, къси позиции в индекси и петрола или ще се насочите към активи убежища?

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg