Как тази 34-годишна бизнесдама започна работа за Уорън Бъфет?

9177
Как тази 34-годишна бизнесдама започна работа за Уорън Бъфет?

© Pampered Chef

Като студент в бизнес факултета на Харвардския университет Трейси Брит Куул получава задание, при която трябвало да си представи къде се вижда след 10 години.

“Моята цел е да работя с велик инвеститор, като още по-важо е той  да бъде чудесен учител и ментор", пише тя.

Един от колегите й в университета се присмива на тази нейна визия, признава Куул в блогпост през 2013 г. На 25-годишна възраст обаче Куул е наета за финансов асистент и дясна ръка на главния изълнителен диртектор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет.


Как обаче тя успява да се сдобие с тази позиция и да работи пряко за Оракула от Омаха? Според Wall Street Journal, когато Куул, която е родена в Канзас, пристигнала за интервю с Бъфет, който е от Небраска, тя донесла на инвеститора “царевица и малко домати” от фермата на нейната сестра. Тя се надявала, че с този жест ще спечели милиардера — и така и става.

Пътуането на 34-годишната Куул към Омаха обаче започва доста преди 2009 г. Всъщност нейният възход започва във фермата за плодове и зеленчуци на нейното семейство близо до Манхатън, Канзас.

“Когато бях на около 10 години, имах собствена щанд на фермерския пазар," спомня си Куул в интервю за CNBC през 2014 г. "Наемах мои приятели и им определях заплати, определях цени на плодовете и зеленчуците и всъщност осъзнах, че всичките тези аспекти на бизнеса са нещото, с което исках да се занимавам.”

Тя носи тази проницателност със себе си и докато учи в Харвардския университет, където следва Икономика, а по-късно завършва и MBA. През 2006 г. Куул се среща с Бъфет за първи път. След като урежда пътуване до Омаха заедно с нейните колеги чрез организацията Smart Women Securities, чийто съосновател е, Куул се свързва с Бъфет, за да види дали той ще иска да се срещне с нея. Милиардерът се съгласява.

Според New York Magazine Бъфет бързо харесва студентката, защото до голяма степен също като него тя предпочитала “по-обикновените акции” пред тези на компании, занимаващи се с новите технологии.

Три ценни бизнес урока от обяд за 650 000 долара с Уорън БъфетИнвеститорите Гай Спиър и Мониш Пабрай печелят търга за обяд с милиардера през 2007 г. Вижте какво ценно научиха от него

След като се дипломира през 2009 г., Куул отново се свързва с Бъфет и го моли да й предостави работа “за ден, за седмица, за месец – ще се знаимавам с всичко,” казва самата тя, цитирана от Fortune.

Въпреки че милиардерът не разполагал със свободни места тогава, той я поканил в Омаха. Двамата се срещнали на обяд, където тя му предоставила кошницата с пресни зеленчуци, а малко след това Бъфет й предложил да започне работа като негов финансов асистент.

Задълженията на Куул били да изготвя финансови проучвания, да придружава Бъфет на срещи, а понякога да го вози в града, пише WSJ. Пет години по-късно, на 30-годишна възраст, тя е назначена за главен изпълнителен директор на Pampered Chef, подразделение на Berkshire Hathaway.

Като главен изпълнителен директор Куул ръководи мениджърския екип на Pampered Chef, отговаря за дългосрочната бизнес стратегия и за "цялостната насока на бизнеса," според уебсайта на компанията.

Тя участа в управлението и на други компании на Berkshire Hathaway. Куул е част от борда на директорите на Kraft Heinz Company и също така е председател на компаниите Benjamin Moore, Larson-Juhl and Oriental Trading Company. Миналата година Куул влезе в борда на директорите и на Blue Apron.

В блогпоста си за Lean In Куул разсъждава за това как се развива кариерата й досега. “С радост мога да кажа, че намерих този чудесен учител и ментор, а той няма как да бъде и по-добър шеф”, пише тя.

Куул, която е майка, съпруга и бизнесдама потвърждава отново това в интервю за Fox Business през май, в което обсъжда просъствието на жените в бордовете на директорите и как е получила вниманието и уважението на Бъфет.

"Просто се опитах да бъда себе си," казва тя. "Berkshire е едно невероятно място ... Винаги съм оценявала това и наистина се наслаждавам на всичко, свързано с компанията, както и на всичко, свързано с Pampered Chef."
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg