Какво да очакваме от пазарите на акции до края на 2017 г.

1924
Какво да очакваме от пазарите на акции до края на 2017 г.

© Pixabay.com

Щатският долар отбеляза загуба от близо -13% спрямо еврото от върха си през март т.г. Влияние оказаха редица събития на политическата сцена в САЩ. Администрацията на Тръмп и Републиканската партия срещаха сериозен отпор срещу законопроекта за премахване на „Обамакеър“ и в резултат предложението отпадна. Това бе удар по амбициите на президента за бързи реформи и сигнализира за потенциални проблеми при осъществяването на пропазарните политики, заложени в програмата му. В допълнение някои икономически показатели отбелязаха леки колебания, поставяйки под въпрос перспективите за продължителен растеж на щатската икономика и плана на Фед за постепенно вдигане на лихвения процент и нормализиране на баланса. В Европа пък еуфорията около избора на Макрон допълнително подкрепи еврото.

Обърнахме се към Експат Асет Мениджмънт, за да разберем какви са очакванията им за пазарите до края на годината и какво планират по отношение на портфейла на договорния фонд Expat Global Equities.

Expat Global Equities е насочен към инвестиции на развитите пазари и дава експозиция към широка палитра акции на емитенти основно от САЩ и Западна Европа. Фондът инвестира в акции от New York Stock Exchange и Euronext, както и във високоликвидни борсово търгувани фондове, следващи движението на компании от даден сектор или регион.

„Глобалната икономика навлиза във фаза от цикъла си (повишаващи се лихени проценти, ръстящи корпоративни печалби, т.н.), благоприятна за инвестиции във “value” компании. Въпреки засилването на страха в пазарните участници, макроикономическата обстановка е много по-добра спрямо година по-рано. Моментът за масово продаване на доларови позиции не е дошъл и виждаме засилване в бизнес активността в САЩ. Свидетели сме на добри резултати от корпоративния сектор през първото и второто тримесечие, което сложи край на рецесията в печалбите на компаниите в САЩ и Европа. Очакваме данъчни реформи в щатите, които световните пазарите биха оценили силно положително.“ Това сподели за Profit.bg Лъчезар Димов, Главен директор инвестиции в Експат.

Той определя поскъпването на еврото спрямо долара като свръхреакция на пазара и посочва, че Expat Global Equities ще се стреми да се възползва от ръста във волатилността, разширявайки експозицията си към сектори и региони с потенциал за ръст. „Ниските нива на долара са благоприятна възможност за инвестиции в американски акции и други активи, деноминирани в щатска валута“, споделя Лъчезар Димов и дава няколко причини за това:

  1. Фундаменталните фактори (в т.ч. лихвени проценти, икономически ръст и др.) показват подценяване на долара с около 5% спрямо еврото. Лихвеният диференциал между американските и немските трежъри облигации не сочи за подобен спад на долара. Скъпото евро би имало негативен ефект върху европейските експортни икономики и би попречило на плановете на ЕЦБ за засилване на бизнес активността и инфлацията.

  2. Евтиният долар би повишил инфлацията в САЩ, което би допринесло Фед да затвърди позицията си за постепенно покачване на лихвените проценти. На теория по-ниският долар се транслира в по-високи цени на световните суровини и ръст в инфлацията.

  3. Икономическият прираст в САЩ изглежда здравословен, очакванията са да продължи със стабилни темпове. Има потенциал за засилване на икономиката и покачване на индекса City Economic Surprise Index, който съпоставя резултатите с предварителните очаквания.

  4. Безработицата в САЩ е на най-ниските си нива от 2000 г. насам. Очаква се това да доведе до ръст на заплатите, който допълнително да тласне икономиката и инфлацията. Проблемът със застаряващото население може да се окаже положителен за инфлацията, тъй като би довел до ръст в средното ниво на заплати в страната, отварянето на нови работни места за обслужващ персонал и ръст в инфлацията.

  5. След стесняването на спреда между доходността на 2- и 10-годишните щатски държавни облигации очакванията са тенденцията да се обърне и кривата на доходност да стане по-стръмна (доходността на дългосрочните облигации да е по-висока от тази на краткосрочните). Това би се възприело като положителен знак за състоянието на икономиката и би било благоприятно за американския долар и за инвестициите в акции от финансовия сектор.

  6. Американските пазари на акции продължават да изглеждат в по-добра форма от европейските, американските индекси се представят по-добре от европейските от началото на годината. Ясен знак за това са силно позитивните финансови резултати на американските компании за първото и второто тримесечие на 2017 г.

Лъчезар Димов разкри за Profit.bg и кои класове активи и сектори предпочита екипът на Експат за портфолиото на договорния фонд Expat Global Equities:

  • Финансов. Качващите се лихвени проценти в САЩ биха подпомогнали финансовия сектор да продължи да се представя силно. Дерегулациите в банковия сектор и данъчните реформи, планирани от Тръмп, биха облагодетелствали банковите институции и биха били приети силно положително от пазарните участници.

  • Енергиен. Вследствие на сътрудничеството между страните от ОПЕК и страни извън групата (в т.ч. Русия) и същевременно намаляване на запасите в САЩ очакванията са цената на петрола да се нормализира на около 55-60 долара за барел, което би се отразило положително на енергийния сектор и би му позволило да възстанови загубите. Големите американски енергийни компании предприеха сериозни действия за оптимизация на разходите и изглеждат силно подценени с двуцифрен потенциал за капиталови печалби до края на 2017 г.

  • Фармацевтичен. В САЩ е налице тенденция за по-голямо потребление на здравни услуги. Солидното финансово състояние и оптимизираните разходи на компаниите от сектора са положителен фактор за развитие, а рисковете свързани с премахването на „Обамакеър“ постепенно биха отстъпили и намалили тежестта си върху тях.

  • Технологичен. Компаниите от този сектор в момента са в много добро състояние и ще се представят по-добре от средното за пазара. Потвърждение за потенциала им са добрите финансови резултати, както и тенденцията за ръст на продажбите. Големите имена в продължават да показват солиден растеж на приходите и очакванията са те да бъдат двигателя на качването на пазарите през идните месеци. Високият щатски долар бе една от основните причини за забавяне на продажбите в сектора през 2015-2016 г.

„Смятаме, че акциите като клас активи са облагодетелствани пред облигациите от текущата икономическа конюнктура и рекордно ниската имплицитна волатилност на пазарите. Наблюдаваме изместване на предпочитанията на инвеститорите към т.нар. “value” акции, които смятаме, че ще се представят по-добре от “growth” акциите. Това обуславя по-голямата експозиция на фонда Expat Global Equities в момента към финансовия сектор, здравеопазването и енергийния сектор.“, каза още Лъчезар Димов.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...