Манията около GameStop приключи, но дребните инвеститори ще останат фактор

1411
Манията около GameStop приключи, но дребните инвеститори ще останат фактор

© Pixabay.com

Балонът при акциите на щатската компания GameStop дойде и си замина, но начинаещите инвеститори, които си общуват с емоджита в Reddit, може би ще продължат да бъдат фактор на пазара, което ще създава усложнения на борсовите посредници и на традиционните инвеститори, които трябва да следят по-отблизо какъв ще е следващият ход на тази размахваща смартфони тълпа.

“Ние смятаме, че част от активността при дребните инвеститори ще продължи,” казват анализатори на Bank of America.

От екипа установяват, че безпрецедентното увеличение в свалянията на приложения на борсови посредници по време на манията около GameStop продължава с бързи темпове този месец, дори и след като търговията с акциите на самата GameStop вече е забравена.

Данни на Credit Suisse показват, че делът на дребните инвеститори от пазара се увеличава в последните месеци и вече е се е удвоил, в сравнение с началото на миналата година, пише CNBC.


Освен това вероятността за нови чекове с помощи този месец може да предизвика нов скок в активността на тези инвеститори.

Дребните инвеститори търгуват все повече, след като комисионите в тази индустрия отпаднаха през есента на 2019 г. От тогава подсилваната от пандемията пазарна волатиност въведе нови инвеститори в света на акциите, като за някои от тях това беше за първи път.

Работата от вкъщи, чековете с помощи и по-високите нива на спестявания, както и социалните медии, като Reddit, единствено засилиха бума в инвестирането на дребно.

12-годишен трейдър постигна 43% доходност за по-малко от годинаМечтата му е да е следващият Уорън Бъфет

През януари приложението за търговия Robinhood е свалено 3.7 милиона пъти. Въпреки непопулярното решение на компанията да ограничи търговията по редица позиции по време на поскъпването на акциите на GameStop, свалянията на приложението са около 1.8 млн. от началото на този месец.

Традиционните борсови посредници, като Charles Schwab и Е-Trade, също отчитат приток на нови клиенти, както и новите играчи на пазара, като Webull.

Търговията на дребно се удвоява, в сравнение с миналата година

От началото на 2020 г. търговията на дребно, като дял от цялостната инвестиционна активност, се удвоява от между 15% и 18% - до над 30%, според Credit Suisse. Особено през последните месеци се отчита скок.

Търговията, като цяло, се е удвоила от миналата година. Всеки ден се търгуват около 15 млрд. акции, в сравнение със 7 млрд. през миналата година, според инвестиционната банка Piper Sandler.

“Пазарът се е удвоил, а търговията на дребно заема пo-голям дял от този пазар,” казва пред CNBC анализаторът в Piper Sandler Ричард Репето.

Дребните инвеститори се интересуват особено от търговията с опции, което е един по-изискан начин за търговия с акции. През декември през най-големите електронни брокери са изтъргувани 32.7 милиона контракта, според Piper Sandler. През януари са търгувани рекордните 39.8 милиона контракта на ден.

Тълпата от Reddit

Нови, по-млади, използващи повече социалните медии инвеститори навлязоха на пазара от манията около GameStop - феномен, който влияе на борсовите посредници и на традиционните инвеститори.

Постовете в Reddit групата WallStreetBets са се увеличили миналия месец, както и сметките за търговия в Robinhood, според данни на ListenFirst и SimilarWeb. Когато съобщенията в WallStreetBets нарастват до над 800 000 всеки ден, броят на свалянията на приложението Robinhood надхвърля 400 000 на ден.

Тези сметки, както и новооткритите сметки в E-Trade и TD Ameritrade, са основно на хора на възраст между 18 и 34 г., според Bank of America.

“Това е важно, защото не само дребните инвеститори могат да бъдат все по-голяма сила на пазарите, а по-конкретно младите дребни инвеститори,” се казва в анализ на банката.

Използването на социалните медии и търговията на дребно се успокоиха в последните дни, но все още са на високи нива, което “може би предполага, че част от този засилен интерес може да продължи, като инвеститорите търсят следващата изгодна сделка,” смятат от банката.

Идват чековете с помощи

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси очаква демократите да приемат следващия пакет от стимули преди края на месеца. Преките плащания все още се обсъждат, но поредните чекове с помощи биха могли да означават още ликвидност от домашните трейдъри.

Миналия април, когато САЩ прие пакет с най-големите стимули в историята на страната, които имаха за цел да помогнат на хората да плащат сметките си след принудителното затваряне на икономиката, някои хора вложиха тези пари на борсата.

Петокласник спечели 3200 долара от акциите на GameStopДжейдън получил книжата като новогодишен подарък от майка си, която ги купила по 6 долара за брой през 2019 година

Едно от нещата, за които най-често са използвани помощите, е търговията с ценни книжа, според проучване на компанията Envestnet Yodlee.

Повечето анализатори отдават прилива от нови инвеститори на привлекателността на възстановяването на пазара, на липсата на спортни събития, на работата от вкъщи и на парите от стимулите.

Личните спестявания достигат рекордни нива през април 2020 г., като отражение на феномена “принудителни спестявания”, което помогна и за ръста на търговията на дребно на пазарите.

Внимаваш или изгаряш?

С увеличението на влиянието на дребните инвеститори може би е от полза човек да знае какви типове акции обичат да купуват и да продават индивидуалните инвеститори.

Например през последната седмица бяха акции на компании от индустрията на марихуаната. Книжата на някои от тези компании поскъпнаха след засилване на разговорите за тях в Reddit. Цените слязоха обратно на Земята в четвъртък, но колебанията в цените не бяха никак малки.

Apple и Tesla обикновено са акциите, които индивидуалните инвеститори купуват най-често, според Apex Clearing, но от Credit Suisse посочват, че през последните 12 месеца фокусът на дребните инвеститори е върху акции на компании с малка и средна пазарна капитализация.

Дребните инвеститори, и по-конкретно по-младите от тях, също така имат предпочитания към криптовалутите, казват от Bank of America на своите клиенти.

“С възхода на инвестирането на дребно от края на януари 2021 г. забелязваме, че дискусиите за акции в социалните медии намаляват в последни дни, докато тези за криптовалути се увеличават,” заявяват от Bank of America.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg