На 27 г. тя продава компанията си на Amazon, а сега е ръководител в Google

1985
На 27 г. тя продава компанията си на Amazon, а сега е ръководител в Google

© Instagram.com

Джуъл Бъркс Соломон е 31-годишна чернокожа жена, която оглавява ключово подразделение на Google. Тя също така е съосновател на технологична компания, която бе купена от Amazon. В кратката си кариера тя вече има повече професионални постижения от много хора, които са два пъти по-възрастни от нея.

Сега, освен на работата си, тя се отдава и на това да обучава и подпомага и други основатели на компании.

“През 20-те си години бях се отдала на опознаването на процеса по създаването, разрастването и дори продажбата на една компания, а сега, след като преминах 30-те съм се посветила на това да обучавам други хора  как да правят същото,” казва Бъркс Соломон пред CNBC.


Намирането на проблем, който се налага да разреши

Бъркс Соломон има нагласа за правене на бизнес, откакто се помни. Нейната майка ръководи собствена застрахователна агенция от 25 години, а баща й е ръководил магазини и обществена пералня, които неговият баща бил основал. Дядото на Бъркс Соломон започва да се занимава с бизнес през 60-те години в Алабама.

“Можете да си представите, че това е сериозен подвиг за чернокож мъж по онова време на онова място,” казва тя.

Тя работи в семейния бизнес от най-ранна детска възраст така че винаги е знаела, че ще бъде предприемач. Това е била целта й още от малка.

За да постигне тази цел Бъркс Соломон изучава бизнес в университета Хауърд във Вашингтон, като по същото време е стажант в централата на Google. След като се дипломира през 2010 г., тя се връща в отдела по продажбите на Google където работи през 2012 г.

 

 

 

Едва след като се връща в Атланта по лични причини обаче на Бъркс Соломон и хрумва идеята за собствен бизнес.

Тя започва работа като мениджър обслужване на клиенти в компания, която продавала промишлени части на други компании. Работата й там я кара да осъзнае колко трудно е за доставчиците да определят частите, които техните клиенти търсят — факт, който тя разбира, когато тракторът на дядо й се чупи и тя дори не може да му помогне да разбере от какви части има нужда, за да го поправи.

Така през 2013 г. на 23-годишна възраст Бъркс Соломон решава да създаде компания, която решава този проблем.

Тя си представя, че технология за визуално разпознаване би могла да облекчи търсенето на хардуерни и механични части.

“Не знаех как точно да го направя, но знаех, че е възможно, така че това бе всичко, което ми бе необходимо,” казва Бъркс Соломон.

През 2013 г., когато Бъркс Соломон и съоснователя на нейната компания Джейсън Крейн (с когото се запознава в Google) стартират Partpic, тя спестявала пари за MBA, но вместо това ги влага в бизнеса. Компанията позволявала на потребителите да направят снимка на част, от която се нуждаят, след което технологичната платформа намирала тази част.

Милионер от YouTube? Да, възможно е!Греъм Стивън днес има над 2.5 млн. абоната в основния си канал

“Бях готова да рискувам. Това вероятно е най-важното. Сметнах, че в моя случай рискът е относително малък, защото бях много млада,” казва Бъркс Соломон. “Най-лошото, което можеше да се случи, бе да се върна да живея при майка ми. Майка ми е страхотна, така че нямаше да е толкова лошо.”

Бъркс Соломон също така си създава връзки и мрежа от контакти, която се оказва безценна.

Освен че използва парите, които била заделила за MBA, Бъркс Соломон трябвало да продължи да работи, за да има доходи и да набира допълнителен капитал от инвеститори. Затова тя се обърнала за съвет към своя ментор от Google и той и дал идеята да стане част от Google и да обучава предприемачи.

От януари 2014 до октомври 2016 г. тя заема позицията като организира семинари за малки компании, на които ги учи как да използват инструментите на Google, говори на конференции и координира стратегията на Google по отношение на малкия бизнес. През 2015 г. дори посещава Белия дом и прави презентация пред президента Барак Обама.

Бъркс Соломон също така успява да набере 2.1 млн. долара от инвеститори за своята компания.

Това че работела за Google и имала собствен бизнес означавало да жертва цялото си свободно време. ”Прекарвах по цял ден и много нощи и уикенди на работа,” казва Бъркс Соломон. Тя обаче била млада и нямала семейство, така че това било възможно. 

Тя споделя, че не била запалена по резервните части, а основната движеща сила била решаването на този проблем, който тя смятала за значителен.

 

 

 

През май 2016 г. представител на Amazon вижда презентация на компания на конференция и се свързва с тях. След това се стига до сделка. През октомври 2016 г., когато Бъркс Соломон е на 27 г., тя и Крейн продават Partpic на Amazon за неназована сума. Бъркс Соломон напуска Google и започва работа в Amazon, за да помогне за интеграцията на технологията на Partpic (технологията впоследствие става Amazon PartFinder).

Подпомагане на други предприемачи

През лятото на 2019 г. Бъркс Соломон обядвала в централата на Google, когато се срещнала с познат, който работел в проекта Google for Startups. Следват поредица разговори с Google и тя е назначена за ръководител на Google for Startups в САЩ в края на миналата година.

Тя приема работата, защото това дава възможност на платформата й да помага на предприемачи, които не са достатъчно добре представени в света на бизнеса.

Освен с работата си в Google, Бъркс Соломон също така инвестира в чернокожи предприемачи чрез базираната в Атланата Collab Capital, в която е управляваща партньор.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg