Най-честите финансови грешки, които правим

2652
Най-честите финансови грешки, които правим

© Pixabay.com

Кои са най-често допусканите финансови грешки от хората в големите икономики?

Отговорът на този въпрос ни дава Investopedia. Те важат дори и за тези от нас, които вече изпитват финансови затруднения.

1. Необмислено харчене на пари

Смятате, че 1-2 или 5 лева не са от значение, но истината е, че тези малки разходи се натрупват. Капучино, кафе, обяд с приятели и други подобни – това са наистина дребните ни разходи, за които не се замисляме.

Дори и те да са за само 25 лв. на седмица, което прави 5 кутии цигари, то това означава 1300 лв. на година. С тези пари можете да си купите нещо наистина необходимо, или да погасите част от кредита си, а защо не просто да ги спестите за черни дни. Запомнете – всеки лев е важен!


2. Постоянните плащания

Запитайте се дали имате нужда от нещата, за които плащате всеки месец – кабелна телевизия, интернет, фитнес и др. абонаменти, които имате. При положение че искате да сте финансово стабилни и да разполагате със спестявания, ще трябва да се лишите от част от тези „екстри“. Защото в края на месеца вие не притежавате нищо от тях.

3. Да живееш с пари назаем

Да използвате кредитните си карти, за да пазарувате – от храна до гориво, определено не е много добро решение. Лихвите по кредитните карти днес са на нива от 16-18, че дори до над 20%. Т.е. картите ви позволяват да харчите повече, отколкото печелите, но не забравяйте, че тези пари трябва да се връщат.

4. Покупката на нова кола

Това, според част от експертите по лични финанси, е най-лошото финансово решение, което можете да вземете. Новата кола се обезценява невероятно бързо и вие никога няма да можете да я продадете за по-висока сума.

Още по-лошо е, ако я купите с потребителски заем или на лизинг, тогава цената на колата дори се увеличава. Ето защо все повече хора сменят колата си все по-рядко. Или пък купуват кола, която е на 5-7 години.

5. Да харчиш прекалено за дома си

Добре, решили сте да купите ново жилище, но защо са ви 3 спални, ако вие сте 2 или 3-членно семейство? По този начин ще изплащате по-голям имот, от който в момента нямате нужда. Именно затова хората в редица европейски държави живеят във все по-малки апартаменти.

6. Да използваш актива си като касичка

Домът е вашата крепост. Част от хората ипотекират жилището си и започват да харчат парите за желаните от тях вещи. Но по този начин вие предоставяте собствеността на имота на банката и освен това ще плащате доста лихви през следващите години.

А защо просто не инвестирате тези пари в ново жилище, което да отдавате под наем и то да ви носи допълнителен доход? Засега може да покрива заема, а след време този имот вече ще е ваш.

7. Да живееш от заплата до заплата

Познато ли ви е – живеете от заплата до заплата, без да спестявате до и 10% от това, което печелите? Това означава, че ако утре заплатата ви се забави с - да речем седмица, това ще означава сериозен проблем за вас и семейството ви.

Много финансови експерти препоръчват да имаме фонд за трудни периоди от време – продължително боледуване, уволнение от работа или непредвидени разходи. Защото тези средства могат да ви спасят в трудни дни.

8. Не инвестирате

Да, много малка част от хората в България днес инвестират. Както знаем, депозитите на населението са близо 55 млрд. лв., но те дори не ни носят добра доходност. Ако добавим инфлацията, това означава, че ние намаляваме покупателната способност на парите ни.

Ето защо е добре да се обърнем към финансов експерт, с който да обсъдим възможностите ни да получаваме по-висок доход от парите си. Това може да е инвестиция в имот, взаимен фонд, борсово търгуван фонд, суровини и др.

9. Да платиш дълга си със спестявания

Да, това има известен смисъл, ако да речем лихвата по кредитната ви карта е 19%, а доходността ви от взаимния фонд, в който сте инвестирали, е 7%. Но теглейки парите си от фонда, вие ще се лишите от възможността да продължите да трупате пари, което е основното предимство на сложната лихва, която умножава парите ни във времето.

Това ще рече, че нашите примерни 10 хил. лв. след година ще са 10 700 лв. при 7% доходност, но и малко над 14 хил. лв. след 5 г. Ето защо – ако сте решили да изплатите дълга си, то след това ще трябва да продължите да инвестирате спестяванията си.

10. Без план

Финансовото ви бъдеще зависи от това, което правите и харчите днес. Хората прекарват часове наред да гледат телевизия или пък да сърфират в социалните мрежи, но два часа седмично, които да отделим на личните ни финанси, ни се струват излишни.

Трябва да знаете къде отиват парите ви и да вземете мерки, а това означава, че парите трябва да са ваш основен приоритет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg